CHP’li Ceylan’dan iktidara tavsiye: Üretim, üretim, üretim!

CHP’li Ceylan’dan iktidara tavsiye: Üretim, üretim, üretim!
18 Ocak 2019 10:53

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, içinde bulunduğumuz ekonomik krizden tek çıkış yolunun üretim olduğunu kaydederek, “Sorunlar kredi kartlarını yapılandırmakla, can suyu, nefes kredileri vermekle, birikmiş, zamanında ödenmemiş tarımsal desteklemeleri apar topar ödemeye çalışmakla çözülemeyecektir; bunlar yalnızca aspirin tedavisidir” dedi.

 

 
CHP’li Özgür Ceylan, Meclis Genel Kurulunda görüşülmekte olan Gelir Vergisi Kanununda yapılacak değişiklikleri içeren kanun teklifi üzerine söz alarak bir konuşma yaptı. Ceylan kira artışlarında üretici fiyat endeksi yerine, tüketici fiyat endeksinin esas alınmasının kiracı lehine bir düzenleme olduğunu ifade ederek, ağır bir ekonomik kriz yaşarken, iktidarın bir dizi önlem almaya çalışmasının, krizin etkilerini hafifletmek için yeterli olmasının mümkün olmadığını söyledi. Ceylan, iktidara, ekonomik kalkınmaya yönelik tavsiye niteliğindeki önerilerini sıraladığı konuşmasında, “Esnafın, sanayicinin iş yapamadığı bir piyasada; memurun, işçinin maaşının enflasyon karşısında her gün eridiği bir ortamda bu tedbirler gereken ekonomik iyileşmeyi sağlayamayacaktır” diye konuştu.

 
“Gerçekten Samimiyseniz Fabrika Satmayı Bırakın”

 
CHP’li Ceylan, yaşanan ekonomik krizin etkilerinin giderilmesi noktasında iktidarın samimi olduğunu düşünmediğine dayanarak, “öncelikle, gerçekten samimiyseniz milletin fabrikalarını satmayı bırakmalısınız” diye konuştu. İktidara ülkenin ekonomik krizin etkilerinden sıyrılmaya yönelik önerilerini sıralayan Ceylan, “Çiftçinin mazot, gübre ve yem fiyatlarını düşürerek ithalata dayalı tarım politikanıza son vermelisiniz. Sanayiciye gerçek teşvikler vermeli; dışarıdan ham madde getirerek üretimi değil, ham maddesini de ürettiğimiz, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesini sağlamalısınız” dedi. İktidarın, müşteri garantili yol, köprü, havalimanı, hastane yatırım anlaşmalarındaki döviz taahhütlerinden vazgeçerek, Türk lirasına çevirmesini öneren Ceylan, ödeme garantilerini iptal ederek de tasarruf sağlanması gerektiğini ifade etti. Bunların yanı sıra devlet harcamalarında da tasarrufa geçilmesi gerektiğini ifade eden CHP’li Ceylan, “Araç saltanatına son vermeli, koruma ordusuyla dolaşmaktan vazgeçmelisiniz; devleti, yandaşlarınızın binalarında kiracı olmaktan kurtarmalısınız. Tasarruf ettiğiniz bütçeyi de emeklilerimizin maaş ve ikramiyeleri, emeklilikte yaşa takılanların talebinin karşılanması, çiftçinin desteklenmesi, işçinin, memurun hak ettiği ücreti alması için kullanmasınız” dedi.

 
“Bunlar Aspirin Tedavisi! Vatandaş Finans Uzmanı, Kimyager, Ekonomist Oldu.”

 
Son dönemlerde iktidarın devlet bankaları üzerinden kredi kartlarının yapılandırılması, “can suyu”, “nefes” gibi adlar altında kredi verilmesi, birikmiş zamanında ödenmemiş tarımsal desteklemeleri apar topar ödemeye çalışılmasının halkı çözüme götüremeyeceğini belirterek, “bunlar yalnızca aspirin tedavisidir” dedi. İnsanların girdikleri çaresizlik nedeniyle intihar etmeye başladığını ileri süren Ceylan, halkın yaşam standarttının düştüğüne dikkat çekerek, “Sayenizde herkes kimyager oldu, finans uzmanı oldu. “Kredimi nasıl öderim? Kredi kartıma nasıl takla attırırım?” diye düşünüyor. Bir karttan çekip diğerini ödeyenler, onun asgarisini yatırıp, limitini artırıp devam edenler… Durum vahim” dedi. CHP Çanakkale Milletvekili Ceylan, “limit”, “ödeme garantisi”, “kredi faizi”, “KMH”, “ipotek”, “konkordato” kavramlarını adeta tüm vatandaşların öğrendiğini söyleyerek, “Herkes iktisatçı oldu” diye konuştu.

 
“Dikkat! Vatandaş Sizi Uyarıyor.”

 
CHP’li Ceylan vatandaşın her geçen gün artarak yoksullaştığına dikkat çekerek, iktidara sırtını dayamış bir avuç yandaşın ise zenginleştiğini söyledi. On altı yıllık AKP iktidarının, tek başına iktidardan MHP’yle koalisyon sayesinde yasa çıkarabilen bir noktaya geldiğini kaydeden Ceylan, “Aslında vatandaş sizi uyarıyor. Bu gerçeği görmek gerekiyor. Sonuçları tartışmalı bir referandumla kişiye özel icat ettiğiniz yeni sistem imdadınıza yetişmemiş olsaydı iktidarınızı sürdüremezdiniz” dedi. Ülkenin geleceğinin kimsenin ihtirası ile ipotek altına alınamayacağını belirten CHP’li Ceylan, “Bu cennet ülkeye ve cefakâr milletimize yakışır bir yönetim sergilemeye mecbursunuz. Hukukun üstünlüğünü ve adaleti yeniden sağlamalısınız. Kapattığınız Devlet Planlama Teşkilatını acilen yeniden açarak ülkemizin eğitiminin, sanayisinin, tarımının gelecek elli yılını planlamalısınız” önerilerinde bulundu.

 
“Önce İnsan Kaynağını Planlayın”

 
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, pek çok genç öğretmen, doktor, mühendisin planlama yapılmadığı için işsiz olduğunu ileri sürerek, “Gelin, bu ülkenin hangi meslekte ne kadar insana ihtiyacı var bunu planlayalım; ona göre öğretmen, mühendis, hâkim, doktor, veteriner yetiştirelim” dedi. Hiçbir gencin evinden atama beklemesinin gerekmediğini kaydeden Ceylan, “Gençler artık “Hamili kart yakınımdır” yazan kartvizitler peşinde koşmasın” dedi.

 
Devlette torpilin ve cemaatlerin değil, liyakatin esas alınmasının gerektiğini söyleyen Ceylan, “mezun olan iş bulsun; gençlerimiz ve aileleri perişan olmasın” dedi. Önce insan kaynağının planlaması ile yola çıkılması gerektiğini söylen Ceylan, “Tarıma ve tarıma dayalı sanayiyi planlamakla başlayalım. Kendine yeten bir ekonomi için sanayi hedeflerimizi ortaya koyup ulaşmak için yol haritamızı belirleyelim. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları cumhuriyeti kurarken işe insana yatırım yaparak ve üretmekle başlamış” dedi. Türkiye’nin yaşadığı krizden sıyrılmasının tek bir yolu olduğunu belirten Ceylan “Ekonomik krizden tek çıkış yolu üretim, üretim, üretim” diyerek sözlerini bağladı.