CHP’li Ceylan’dan çoklu baroya algoritmik eleştiri!

CHP’li Ceylan’dan çoklu baroya algoritmik eleştiri!
6 Temmuz 2020 14:03

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Çoklu Baro kurulmasına olanak veren kanun teklifinin komisyon görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, bu teklifin Saray’ın hukuku ele geçirme çabasının son halkası olduğunu belirterek, “Saray her davanın savcısı, yargıcı olmak istiyordu bunu başardı. Şimdi de her davanın avukatı olmak istiyor. Adaletin çanına ot tıkamayın” dedi.

 

 
Özgür Ceylan, Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşmeleri yapılan “Çoklu Baro” kurulmasına imkan veren kanun teklifi üzerine bir konuşma yaptı. Özgür Ceylan, milletin, bir siyasi parti açısından uzun sayılabilecek bir zaman diliminde ülkeyi yönetme imkânını AKP’ye verdiğini ifade ederek, “On sekiz yıllık iktidar pratiğinizde hep aynı yöntemi uygulama çabası içerisinde oldunuz. Temel stratejiniz şöyle işliyor: Önce eleştir, sonra kamuoyunda tartışmaya aç, itibarsızlaştır ve en sonunda ele geçir” diye konuştu.

 

 
Özgür Ceylan, AKP’nin yıllar içinde eleştirdiği pek çok kurum için benzer taktiği uyguladığını ifade ederek, YÖK ve Türk Silahlı Kuvvetleri üzerinden teklifi eleştirdi. Özgür Ceylan, AKP’nin ilk döneminde ısrarla YÖK eleştirisi yaptığını hatırlatarak, “Sonrasında hazırladığınız yasalaşması mümkün olmayan YÖK’le ilgili yasa tasarılarında üzerine basa basa kurumsal özerklik, akademik özgürlük, demokratik katılım gibi kavramları sözcüleriniz Mecliste, yazılı ve görsel medyadaki yandaşlarınız ise medyada sürekli işlediler. Sonra ne oldu? Bu kavramlar unutulup YÖK baş tacı yapıldı” dedi. Özgür Ceylan, AKP’nin rektör atamalarında profesör olma şartını bile esnetebilecek güce eriştiğinde ise YÖK’e yönelik eleştirilerine son verdiğini kaydederek, “Tek bir bilimsel yayını uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmamış sözde akademisyenlerden rektör atama gücüne kavuşunca partiniz açısından sorun kalmadı. Stratejinizi YÖK konusunda uyguladınız ve başarılı olduktan sonra sustunuz” diye konuştu.

 
HSYK’da Benzer Teknik

 
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan AKP’nin birlikte yol yürüdüğü, sonrasında terörist ilan etmek zorunda kaldığı yol arkadaşları ile yargıyla ilgili süreci de benzer şekilde başlattığını ileri sürerek, “Yüksek yargı ve HSYK’da da aynı taktiği uyguladınız. 2007’de hâkim ve savcıların göreve atama kanununu değiştirip, bir gece de 4.200 hâkim ve savcı atayarak, yerelden üst mahkemelere kadar Türk adalet sistemini bugün terörist olan ortağınızla birlikte âdeta ele geçirdiniz” dedi. Özgür Ceylan, “Yetmez ama evet” diyenlerin yanı sıra, FETÖ terör örgütü liderinin “İmkân olsa mezardakileri bile kaldırarak referandumda evet oyu kullandırmak lazım, ben zannediyorum kalkarlar da.” diyerek destek verdiği 12 Eylül referandumuyla da Türk Adalet Sisteminin üstüne tüy dikildiğini ifade etti. Özgür Ceylan, 12 Eylül referandumu sonrası yaşanan süreci de “AKP’nin Yol Temizliği” olarak değerlendirirken, “HSYK ve Anayasa Mahkemesinin fişi çekilince yargıyla işiniz bitti sandık, yanılmışız “Durmak yok, yola devam” dediniz ve sonrasında Yargıtay ve Danıştay’ın üye sayılarıyla, daire sayılarının artırılması yoluyla orada da bir yol temizliği yaptınız” diye konuştu. Yargıda yapılan tasarımın ardından Balyoz, Ergenekon, Askerî Casusluk gibi davalarla Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere, medya mensuplarının, akademisyenlerin kumpas davalarıyla esir edilerek, toplumsal muhalefetin sindirilmeye çalışıldığını ifade eden Özgür Ceylan, “Amaç toplumun bütün kesimlerine tek adamın gücünü kabul ettirmekti” dedi. Özgür Ceylan gelişmelerin sonucunda 15 Temmuz gibi bir rezaletin tüm ülke olarak yaşandığını belirterek, “Şimdi de bu yasa teklifiyle yargının en temel sacayaklarından savunmaya diz çöktürerek dikensiz gül bahçesi yaratmak istiyorsunuz” dedi.

 
Biz Uyarmıştık, Yine Uyarıyoruz!

 
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, HSYK kanunundan itibaren parti olarak tarihi sorumluluklarını yerine getirme adına uyarılarını yaptıklarını belirtirken, “Yapmayın, sonuçları yurttaşlarımız ve ülkemiz için hayırlı olmaz dedik. Dinletemedik. “Dediğim dedik, çaldığımız düdük.” dediniz. Cübbesinin önünde düğme arayan yüksek yargıçlar, mevsimlik tarım işçisi gibi saraya çay toplayan üst mahkeme başkanları yarattınız. Şimdi de uyarıyoruz” dedi. Özgür Ceylan, “Hukukun, adaletin çanına ot tıkamayın, biz biliyoruz ki saray her davanın savcısı, yargıcı olmak istiyordu bunu başardı. Şimdi de her davanın avukatı olmak istiyor” diye konuşurken, AKP’nin girişimlerinin sonuç vermeyeceğini söyledi.
Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, AKP’lilere çağrı yaparak, “Gelin bu çoklu baro işinden vazgeçin, milletin gündemine, işsizliğe, yoksulluğa, siftah yapmadan dükkânını kapatan esnafın sorunlarına, üretmeyen çiftçinin, sanayicinin sorunlarına çözüm bulmaya çalışalım” diye konuşarak, bu değişikliğin halka bir faydası olmadığını söyledi. Özgür Ceylan, Saray’ın siyasi hırsının ve intikam duygusunun, aklın önüne geçtiğini düşündüğünü belirterek, “Köyde hasadını yapan, oğlunu evlendirecek Hasan amcanın çoklu baro umurunda mı sanıyorsunuz. Onun daha büyük sorunları var, her yıl zarar ediyor, bankaya borcu her gün artıyor, o bunları düşünüyor. Gelin bu teklifi geri çekin, milletin gerçek gündemine dönelim ve onlar için çalışalım” diye konuşarak sözlerini bağladı.