CHP’li Ceylan’dan Bakan Selçuk’a ağır eleştiri!

CHP’li Ceylan’dan Bakan Selçuk’a ağır eleştiri!
12 Kasım 2018 12:25

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Meclis Plan ve Bütçe görüşmeleri sırasında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’u ağır bir dille eleştirerek, “Bir ülke düşünün ki 16 yılda 7 kez bakan, 14 kez sistem değişsin. Bu eğitim sisteminden hayır gelir mi? Bu şekilde yetişen çocuklar uluslararası anlamda eğitimde başarılı olabilir mi, sıralamaya girebilir mi?” diye konuştu.

 

 
Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde eğitim politikalarında defalarca radikal değişiklikler yapıldığını ve her seferinde mağduriyeti veliler ve öğrencilerin yaşadığını ifade eden Ceylan, “Yapılan reformlar, iktidarın bilimsel esaslardan yoksun ve sadece kendi ideolojisini dayatarak gerçekleştirmek üzere kurguladığı reformlardır” dedi.

 

 
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda önceki gün yapılan Milli Eğitim Bakanlığı 2019 yılı bütçesi görüşmelerine katılarak Bakan Selçuk’u eleştirdi. Ceylan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye’nin en önemli bakanlığı olduğunu ifade ederek, “Bir ülke düşünün ki on altı yılda eğitim sisteminde on dört kez değişiklik yapılmış. Bu eğitim sisteminden hayır gelir mi?” diye konuşarak bakanlığın kötü yönetildiğini ileri sürdü.

 
Ceylan, iktidarın toplumu oluşturan farklı kesimlerin görüşlerini almadan tekçi anlayışla gerçekleştirilen uygulamaların, öğrencilerin çok yönlü gelişimini ve Anayasa’ya aykırı bir şekilde çocuklarımızın yüksek yararını gözetmekten uzak kaldığını söyledi.

 
“Eğitim Dinselleştiriliyor”

 
İktidarın eğitim yöneticilerinin belirlenmesinde uyguladığı politikanın liyakatten uzak olduğunu kaydederek, “Pedagojinin gereklerinden uzak hem yürürlükteki mevzuata uygun olmayan hem de eğitimci kimliğine uymayan pek çok uygulamaya başvurmuşlardır” dedi. Okullarda cinsiyetçi baskıların arttığını belirten Ceylan, “kız ve erkek öğrencilerin birlikte eğitim görmesini, yani karma eğitimi ortadan kaldırmaya yönelik söylem ve teşebbüsler vuku bulmuştur. AKP bütün eğitim sistemini dinselleştirmeye ve bu yolla kendi ideolojisini üreterek varlığını mutlaklaştırmaya çalışmaktadır. Hemen hemen bütün okul müdürleri din kültürü öğretmenlerinden seçilmeye çalışılmıştır. Buradaki amaç, çocuklarımızın çok yönlü ve evrensel ilkelerle maddi ve manevi olarak kendisine yetecek bireyler olarak yetiştirilmesi değil, AKP işine yarayacak şekilde yetiştirilmesidir” diye konuştu.

 
“Milli Eğitim Tel Tel Dökülüyor”

 
Sayıştay raporlarında Milli Eğitim Bakanlığı hakkında kaydedilen bulguları paylaşan Çanakkale Milletvekili Ceylan, “Sayın Bakan, etkileyici sunumunuza rağmen Millî Eğitim Bakanlığı tel tel dökülüyor. Gerçek bu. Sayıştay denetiminden çıkan sonuçlar bunu gözler önüne seriyor. Bakanlığınıza ait taşınmazlar envantere kayıtlı değil, malımızı mülkümüzü bilmiyoruz. Kayıtların tutulması lazım” diye konuştu. Ceylan, Sayıştay raporlarına göre Avrupa Birliği ve uluslararası fonlardan sağlanan paralarla yürütülen projeler mevzuata uygun muhasebeleştirilmediği yönündeki tespitleri hatırlatarak, “Paranın ne olduğu belli değil” diye konuştu. Sayıştay’ın bakanlıkla ilgili tespitlerine dikkat çeken Ceylan sözlerine şöyle devam etti: “Öğretmen görevlendirmeleri iyi idare edilmediğinde aynı ilde hem öğretmen açığı hem de norm fazlası olması gibi bir durum söz konusu. Bu durum bizim eğitim sistemimizdeki çarpıklığı aslında özetliyor. Türkiye genelinde 153 bin 640 öğretmen ihtiyacına karşılık 41.654 öğretmen norm fazlası bulunuyor durumda. Öğretmen açığını doldurmak için ücretli öğretmenler mevsimlik işçiler gibi öğretmenliğe yakışmayacak şartlarda çalıştırılıyor.”

 
“Olmayan Okula Öğretmen Atayıp, Bir Yıl Ek ders Ödemesi Yapılmış”

 
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Sayıştay raporlarına dayanarak yaptığı açıklamada, yürürlükten kaldırılan 1. Akşam Sanat Okulu’na 737 öğretmen atandığını ve bunlardan 250 sinin hiçbir görevi bulunmadığı halde bakanlıkça ek ders ödemesi aldığını söyledi. Bakanlığın destek hizmetlerde kullanılmak üzere çok sayıda uzman istihdam ettiği halde bazı öğretmenlerin farklı birimlerde görevlendirildiğini hatırlatan Ceylan, 6. Akşam Sanat Okulu’nda da benzer şekilde bir yıldır 75 öğretmene bakanlıkça ek ders ödemesi yapıldığını söyledi.

 
Ceylan, bütçede yatırım projelerinde kullanılmak üzere tahsis edildiği halde, paranın yarısından fazlasının amacı dışında çalıştay ve benzeri etkinliklerin yolluk ve organizasyon giderlerinde kullanıldığının tespit edildiğini belirterek, “Bakanlığa bağlı il, ilçe müdürlüklerinde yetkisiz kişiler tarafından gelir gideri denetlenemeyen, izlenemeyen banka hesaplarının açılmış.Bu hesaplara bağış alındığı, harcamalar yapıldığı görülmüştür” dedi.

 
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde de yetkisiz kişilerce hesaplar açıldığının tespit edildiğini kaydeden Ceylan, “Üniversitenin ilgili birimleri dışında açılan hesaplarında 100 bin lira civarında para olduğu Sayıştay tarafından tespit edilmiş” dedi.

 
“177 Milyon TL’yi Kime Verdiniz?”

 
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Bakan Selçuk’un sunumunda, 2017 faaliyet sonuçları tablosunda kaydedilen, “kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transfer kalemi 177 milyon TL’dir” şeklindeki ifadeye dikkat çekerek “Bu kurumlar nelerdir, ne kadar ödeme almışlardır” diye sordu? FATİH Projesi için okullarda 2 bin ila 5 bin lira arasında internet faturası ödendiğini ifade eden Ceylan, “Bu yüksek meblağlar ÖGER Grubunu kurtarmak için mi ödenmektedir? FATİH Projesinin fiziki ve nakdi gerçekleşme oranı nedir?” dedi.

 
Gelibolu’da Bitmeyen Okul, Biga’ya Güzel Sanatlar Lisesi

 
Konuşmasının son bölümünde Çanakkale’nin eğitim sorunlarına değinen Ceylan, Gelibolu Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi derslik binası, spor salonu, pansiyon binası eğitim öğretim yılı başında hizmete girecekken hâlâ eksikliklerinin giderilerek faaliyete geçirilmediğini hatırlatarak, “Bu okul ne zaman hizmete girecek?” diye sordu.

 
Biga halkının ilçeye güzel sanatlar lisesi yapılması yönünde talepleri olduğunu ifade eden Ceylan, Biga Belediye’nin yer tahsisine hazır olduğunu belirterek, Bakandan destek istedi.