CHP’li Ceylan TSK’yı personel rejimi üzerinden eleştirdi!

CHP’li Ceylan TSK’yı personel rejimi üzerinden eleştirdi!
16 Kasım 2020 09:39

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Milli Savunma Bakanlığı 2021 yılı bütçesinin Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde yaptığı konuşmada TSK’yı personel rejimi üzerinden eleştirirken, “TSK mensuplarının yaşadığı sorunlar da üst üste yığıldı. TSK’da hangi kesimle irtibatlansak bir dokunup bin ah işitiyoruz. Biz üç ay önce yasa çıkardık ama sözleşmeli erler evine gidemiyor, uzman çavuşlar en düşük memur statüsünden emekli edildiler TSK mensubunun sağlığını emanet ettiğiniz tabibi orduevine almamak ne demektir Sayın Bakanım? Tanıtım kartlarında sivil memur yazıyor” diye konuştu.

 
Özgür Ceylan Milli Savunma Komisyonunda, Bakan Hulusi Akar’a hitaben yaptığı konuşmada, TSK’nın farklı kademelerinde görev yapan asker ve sivil personelin yaşadığı sorunları gündeme getirdi. Özgür Ceylan, konuşmasına yurt savunmasında hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet dileyerek başlarken, “Ruhları şad olsun Silahlı Kuvvetlerimiz, ülkenin kuruluşundan kurtuluşuna her aşamasında bedelini Mehmetçik’imizin kanıyla ödemiştir ve milletimizin göz bebeğidir” diye konuştu.

 
Milletin Hassasiyetini Kulak Verin

 
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, 10 Kasım Atatürk’ü anma Anıtkabir programında görevli bir askerin özel bir kanalın yaptığı canlı yayına müdahalesinden duyduğum rahatsızlığı dile getirirken, “Genel Kurulda da ifade ettim. Burada bir kez daha ifade etmek isterim, Anıtkabir’de bu tarz densizliklere artık mahal verilmesin, bindirilmiş kıtalarla Anıtkabir’in avlusu doldurulup tezahüratlar yaptırılmasın, lütfen milletin hassasiyetine kulak verin” dedi.

 
Özgür Ceylan, 90’ların başından itibaren başlayan profesyonel orduya geçiş çabalarının FETÖ darbe teşebbüsü sonrası hızlandığını belirterek, darbe teşebbüsü sonrasında TSK’nın yapısının hızla değiştirildiğine dikkat çekti. Özgür Ceylan, TSK’da yapılan değişiklikler hakkında bilgi verirken “Askerî okullar ve askerî hastaneler kapatıldı. TSK’nın emir komuta zinciri değiştirilerek tüm yetkiler Cumhurbaşkanında toplandı. Silahlı Kuvvetler kısmen ulusal, kısmen de NATO’nun ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yeniden yapılandırıldı” dedi. Türk askerinin bu süreçte Afganistan, Kosova, Somali, Libya, Suriye gibi bölgelerde görevlendirildiğini belirten Özgür Ceylan, “Ancak bu kısa süreçte TSK mensuplarının yaşadığı sorunlar da üst üste yığıldı. TSK’da hangi kesimle irtibatlansak bir dokunup bin ah işitiyoruz.” dedi.

 
Özgür Ceylan yakın bir tarihte Askerlik Yasası’nın Meclis iradesiyle değiştirdiğini belirtirken, Meclisin iradesiyle onayladığı hakların, binlerce sözleşmeli er veya erbaşa çok görüldüğünü ileri sürdü. Sözleşmeli er ve erbaşların Meclisin iradesine güvenerek, yasa çıktıktan sonra çoluk çocuğunu görev yaptıkları yerlere getirdiğini kaydeden Özgür Ceylan, konuyla ilgili olarak “Sayın Bakan aylar geçti. Bu yönetmeliği daha ne kadar bekleyecek gençlerimiz? Bu yönetmelik ne zaman çıkacak? Sözleşmeli Er ve Erbaş Yönetmeliği’nde bir an önce çıkarılmalı” dedi. TSK’yla ilişkisi 45 yaş sınırı nedeniyle kesilen ve emekli olabilmeleri için memur hakkı tanınan uzman çavuşların, en düşük memur statüsünden emekli edildiklerini belirten Özgür Ceylan, “Gençliklerinin baharında bedenlerini siper ettiler, dağ taş süründüler. Bu insanlara yönelik bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Çok mu zor Sayın Bakanım? TSK’ye yıllarını veren bu insanları uzman çavuş olarak emekli etsek” diye sordu?

 
15 Temmuz sonrası askerî hastaneler Sağlık Bakanlığına devredildiğini ifade eden Özgür Ceylan, “hastanelerdeki askerî tabipler de Sağlık Bakanlığı nezdinde çalışmaya başladılar. Hatırı sayılır FETÖ mensubunu da ihraç edince tabip açığı doğdu.” diye konuştu. Tıp fakültelerinden mezun pratisyen hekimlerin zorunlu hizmeti fırsat bilinip sivil tabip çalıştırılmasına geçildiğini söyleyen Özgür Ceylan, “Kurayla atanan bu doktorlar yaklaşık altı ay süren güvenlik soruşturmasına tabi oluyor ve bu süre zarfında başka bir yerde çalışamadıkları için ücret de alamıyorlar. Sayın Bakanım doktorlar çalışırken güvenlik soruşturması yürütülebilir. Bu seçeneği uygulayın lütfen” dedi.

 
“TSK mensubunun sağlığını emanet ettiğiniz tabibi orduevine almamak ne demektir?” diye soran Özgür Ceylan, “Sayın Bakan tanıtım kartlarında sivil memur yazıyor, kendilerini doktor olarak dahi tanıtamıyorlar. Aynı birlikte görev yapan askerî tabip ile sivil tabip arasında terör tazminatı, komando birliği tazminatı, hudut tazminatı, teminde güçlük tazminatı ve benzeri bir sürü tazminatlardan dolayı ciddi ücret farkları oluşmaktadır” dedi. Özgür Ceylan, bu haksız farkın giderilmesi gerektiğini belirtirken özellikle sivil tabiplerin özlük hakları, görev ve sorumlulukları, ücretlendirilmeleri, sosyal imkânları, amir statü kavramları yeniden ele alınarak hakkaniyetli bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

 
Tank – Palet Ne Oldu?

 
Özgür Ceylan konuşmasının sonunda “Sakarya’daki tank palet fabrikasının son durumu ne oldu” diye sorarken, “Ortak olduğumuz F-35 projesine bugüne kadar harcanan para kaç milyar dolardır? Ücreti ödenen F-35’ler teslim edilmiş midir?” sorusunun cevabını istedi.