CHP’li Ceylan: SUT, hastaneleri iflasa sürüklüyor!

CHP’li Ceylan: SUT, hastaneleri iflasa sürüklüyor!
9 Şubat 2019 14:37

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Meclis’e verilen arada Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne yaptığı ziyarette, “Yürüklükteki Sağlık Uygulama Tebliği borçlu hastaneler yaratmaktadır” dedi.

 

 

 

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Meclis’e verilen arada Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi incelemelerde bulundu. Hastanede tedavi gören hastaları da ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini ileten Ceylan, araştırma hastanelerinin yalnız döner sermaye geliri ile hizmete devam ettiğini, bunun da tedarikçilere yani piyasaya, kapanmayan bir borç yarattığını söyledi. Uygulamadaki SUT sisteminin borçlu hastaneler yarattığını ifade eden Ceylan, “Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) tedavi gideri için hastaneye ödediği para, gerçek maliyetin çok altında. Bu da insan hayatını göz önüne alarak tedaviye devam etmek zorunda kalan hastanelerde yüksek oranda borçlanmaya yol açmakta” dedi.

 
“Sağlık Sektöründe Dışa Bağımlılığın Sonucunu Yaşıyoruz”

 

 
Ceylan sözlerine şöyle devam etti: Fakülte hastanelerinin bu yükü daha fazla taşımaları mümkün değil. Her şeyde olduğu gibi Sağlık alanında da dışa bağımlılığımız bu sonucu doğuruyor. Tıbbi cihaz ve ilaçlar konusunda yerlilik oranımız çok düşük. Her şeyin fiyatı Dolarla, Euro’yla! Kurdaki yükseliş ve artan enflasyonla birlikte hasta tedavisinde kullanılan tıbbi cihaz ve ilaçların fiyatı çok artmış. Buna karşılık devletin ödemeyi kabul ettiği fiyatlar çok düşük. Tedaviyi devam ettirmek durumunda olan hastanelerimizde borçlanarak hastalara hizmet veriyor. SUT rakamlarının güncellemesi gerekiyor.

 
CHP’li Ceylan, sistemin hastanelerin özverisi ile yürüdüğünü belirterek, “Bu borçluluk arttıkça tedavi süreçleri de sıkıntıya giriyor. Sonuç olarak vatandaşa basit bir ameliyat malzemesi olmadığı için ameliyatı gerçekleştiremeyen hastane hizmeti olarak yansıyor” diye konuştu. Ceylan, “Çanakkale de böyle bir durum şu an için yok ama olmayacağı anlamına da gelmiyor” dedi.

 
“Hastane Borçları SGK’ya Değil, Tedarikçilere”

 
İktidarın yaptığı şehir hastanelerine de değinen Ceylan, “Hastanelerin bulunduğu şehrin nüfusuna göre işletilebileceği bir optimum büyüklük var, bu büyüklüğün üzerine çıkıldıkça artan maliyetler nedeniyle hastane yönetilemiyor. Şehir hastaneleri bazı yerlerde gereğinden büyük yapılıyor” dedi. Bu durumun ileride hizmet ve ulaşım konusunda büyük aksaklıklara yol açabileceğini ifade eden CHP’li Ceylan, “Bu hastanelerin ihtisas hastanelerine dönüştürülmesi daha doğru olur. Belli branşta uzmanlık hastanelerinde kaynaklar daha verimli kullanılır. Yol yakınken iktidarın bunu değerlendirmesini öneririm” dedi.

 
Ayrıca hastane inşaatlarında da uzmanlaşmış yükleniciler tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, “Buna bakılmadan daha ucuza olsun diye verilen yapım ihaleleri çoğu zaman bilgisizlikten yapılan hatalardan dolayı kırma dökme yenileme ve ilave yapma maliyetleriyle daha pahalıya mal oluyor” diye konuştu.