CHP’li Ceylan Bakanlığın cevabını yayınladı!

CHP’li Ceylan Bakanlığın cevabını yayınladı!
3 Ocak 2019 12:14

Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği “Kitap Okuma Yarışması” kapsamında lise öğrencilerine Cahit Zarifoğlu’nun “Bir Değirmendir Bu Dünya” isimli kitabı önermesiyle başlayan tartışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

 

 

CHP aleyhindeki ağır ifadelerinin yanı sıra, farklı siyasal akımlara inanan insanlara yönelik “Sürü” benzetmesi yaptığı, Kemalizm hakkında suçlayıcı ağıza alınmaz ifadeleri barındırdığı ortaya çıkan kitabın Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce öğrencilere okutulması sonrasında başlayan tartışmalar kitabın yasaklanıp yasaklanmadığı tartışmalarıyla sürüyor! Kimi ulusal gazetelerde Cahit Zarifoğlu’nun söz konusu kitabının Milli Eğitim Bakanlığınca yasaklatıldığı, toplatıldığı iddia edilince ortalık karıştı. Söz konusu kitap toplatılmamış, yasaklatılmamış olmasına rağmen kamuoyunda böyle bir algının oluşması sonrasında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk çıkan haberleri yalanlamıştı.

 

 

CEYLAN BAKANLIKTAN GELEN CEVABI PAYLAŞTI

 

 

Söz konusu tartışmaların tarafı olan ve kitabı TBMM gündemine taşıyan CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Milli Eğitim Bakanlığından kendisinin verdiği soru önergesine gelen yanıtı kamuoyu ile paylaştı. Özgür Ceylan konuyla ilgili olarak yaptığı basın açıklamasında; “Milli Eğitim Bakanlığının cevap yazısından edinilen bilgiye göre bahse konu kitabı, “okutulması zorunlu” tavsiye edilen kitaplar arasında belirleyen komisyonun dağıtılarak yeni bir komisyon oluşturulduğu, yeni komisyonun şikâyet konusu kitabı listeden çıkararak yerine Kemal Tahir’in “Esir Şehrin İnsanları” adlı kitabının tavsiye listesine aldığını öğrendim. Yine aynı yazıda İl Milli Eğitim Müdürlüklerine, bahse konu “okutulması zorunlu” kitaptan öğrencilere soru sorulmaması, yerine geçen kitaptan soru sorulması kararının ve okullara gerekli duyurunun yapıldığı bildirildiğin açıklanması tarafıma yapılmıştır. Bunlara ek olarak da “konuyla ilgili inceleme ve soruşturma yapıldığının” bilgisi verilmiştir” dedi.

 

“KİTAPLARIN YASAKLATILMASINA KARŞI BİRİSİYİM”

 

 

Özgür Ceylan açıklamalarının devamında ise; “Ayrıca altını çizerek belirtmem gerekir ki kitapların yasaklanmasına karşı biri olarak, her fikrin ve kitabın kendisine göre bir okuyucu kitlesinin olabileceği, demokrasiye olan inancım gereği karşıt görüşlü yayınlara hoşgörü ile bakan bir kültüre ve siyasi anlayışa sahibim. Buna karşın; belirtilen kitabın içerdiği, soru önergemizde de yer alan bazı ifadeleriyle ortaöğretim öğrencilerinin pedagojik gelişimine uygun olmadığı ortadadır. Cumhuriyet Halk Partisi ve dönemin etkin partilerinden biri olan Adalet Partisi hakkında ağır suçlamalarda, hakarete varan ithamlarda bulunan, kendisi dışında kalanlara örf ve ananelerimizle asla örtüşmeyen çirkin davranışları yakıştıran ifadeleri barındıran kitapla ilgili yaşanan gelişmelerin yukarıda aktardığım şekilde olduğu bilgisini de Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’un imzasını taşıyan cevabi yazıdan öğrenmiş bulunmaktayım. Yukarıda da belirttiğim üzere, çocukların zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimini olumsuz yönde etkileyecek bir kitapla ilgili olarak siyaset üstü bir tavırla ve TBMM İçtüzüğünün şahsıma tanıdığı yetkilerle yürüttüğüm çalışmanın olumlu sonuçlanmış olmasını görmenin mutluluğuyla ilerleyen süreçte konunun takipçisi olmaya devam edeceğimi değerli basınımız aracılığıyla kamuoyunun bilgisine sunarım.

 

 

Bakanlığın cevabı 1

Bakanlığın cevabı 2