CHP’li Bülbül’den yerel basın için önemli adım!

CHP’li Bülbül’den yerel basın için önemli adım!
17 Haziran 2019 12:30

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, icra ilanlarının yerel basında yayınlanmasıyla ilgili Meclis’e kanun teklifi sundu. Bülbül sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde, “Son bir yıl içerisinde döviz kurundaki artış ve yaşanan kağıt krizi başta Anadolu basını olmak üzere birçok basın kuruluşunun girdilerinin artmasına neden olmuş ve gazeteleri kapanmanın eşiğine getirmiştir. Anadolu basınında ise bu durum daha ciddi boyutlardadır. Gelirlerini büyük ölçüde ilanlardan elde eden Anadolu basını, ilanlarla ilgili kanunların koyduğu hükümler nedeniyle sıkıntılar yaşamakta ve güçlükle ayakta durmaya çalışmaktadır. Halkın haber alma hakkının ekonomik sıkıntılar nedeniyle sınırlanması kabul edilemez” dedi.

 

 

 

Anadolu basınının yaşatılması için bir dolu önlem alınması gerektiğini belirten Bülbül, kanun teklifinin bu konuda önemli bir adım olacağını vurguladı.

 

CHP’li Bülbül kanun teklifinde şunları kaydetti:

 

 

Anayasamızda koruma altına alınan haberleşme hakkı hem kamu çıkarı olarak basının hem de halkın haber alma hakkının güvence altına alınmasını sağlamaktadır. Ancak son bir yıl içerisinde döviz kurundaki artış ve yaşanan kağıt krizi başta Anadolu basını olmak üzere birçok basın kuruluşunun girdilerini artmasına neden olmuş ve gazeteler kapanmanın eşiğine getirmiştir. Bu krizi aşmak için sayfa sayısını düşürme, renksiz baskı, fiyatlarına zam, haftada ya da 15 günde bir çıkma seçeneklerini gündeme alan yayın kuruluşları önlem alınmadığı sürece ya kepenk kapatmakla ya da çalışanlarını çıkartmakla karşı karşıya kalmışlardır.
Anadolu basınında ise bu durum daha ciddi boyutlardadır. Gelirlerini büyük ölçüde ilanlardan elde eden Anadolu basını, ilanlarla ilgili kanunların koyduğu hükümler nedeniyle sıkıntılar yaşamakta ve güçlükle ayakta durmaya çalışmaktadır.
Halkın haber alma hakkının ekonomik sıkıntılar nedeniyle sınırlanması kabul edilemez. Anadolu basınının yaşatılması için bir dolu önlem alınması gerekmektedir. Hazırlanan bu kanun teklifi ise, bu dar boğazın aşılması, yerel basının yaşatılması, işsizler ordusuna yeni medya çalışanlarının eklenmemesi ve halkın haber alma hakkının güvence altına alınması için önemli bir adım olacaktır.

 

İCRA VE İFLAS KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

 

 

MADDE 1- 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 114’üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkrası aşağıdaki gibi değiştirilmiş, ikinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Satış açık arttırma ile yapılır. Birinci ve ikinci artırmanın yapılacağı yer, gün ve saat daha önce aşağıda belirtilen usulde ilân edilir.”

“Toplam muhammen bedeli 15.000 Türk Lirasına kadar olan satışlar için gazete ile ilan yapılıp yapılmayacağına icra memurluğunca alakadarların menfaatleri dikkate alınarak karar verilir. Ancak;

a) Toplam muhammen bedeli 15.000 Türk Lirasının üzerinde ve 500.000 Türk Lirasının altında olanlar, satışın yapılacağı yerde resmi ilan yayınlama hakkını haiz yerel gazetelerin birinde ilan edilir. Satışın yapılacağı yerde resmi ilan yayınlama hakkını haiz gazete bulunmaması halinde ilan, icra memurunun belirleyeceği aynı il sınırları içerisinde bulunan başka bir yayın yerinde resmi ilan yayınlama hakkını haiz bir gazete aracılığıyla duyurulur.
b) Toplam muhammen bedeli 500.000 Türk Lirası üzerinde ise yurt genelinde dağıtılıp satışa sunulan ve ilan talebi tarihinde günlük fiili satışı (50.000) adedin üzerinde olan resmi ilan yayınlama hakkını haiz gazetenin birinde yayımlatılır.
c) Gazetelerin basılı nüshalarında yayınlanacak ilanlar eş anlı olarak aynı gazetelerin kendilerine ait internet haber siteleri ile Basın İlan Kurumunun resmi ilan sitesinde ücretsiz duyurulur.”

“Bu fıkrada yer alan parasal limitler bir önceki yılın Aralık ayındaki yıllık Toptan Eşya Fiyat Endeksi esas alınarak Adalet Bakanlığı tarafından güncellenir ve her yıl 1 Şubat tarihinden geçerli olmak üzere aynı tarihe kadar Resmi Gazetede ilan edilir. Sözü edilen parasal limitler olağanüstü hallerde yine Adalet Bakanlığının teklifi üzerine Cumhurbaşkanı kararı ile güncellenir.”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.