CHP’li Bülbül: Tarımda ithalat lobisi artarak devam ediyor!

CHP’li Bülbül: Tarımda ithalat lobisi artarak devam ediyor!
28 Ekim 2020 12:55

Gıda, tarım ve orman alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanunla ilgili Genel Kurul’da konuşan CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, ithalatın ülkeyi ele geçirdiğini vurgulayarak, kanun metninde yapılan değişikliklerle çiftçinin ve tarımın iyileştirilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

 
AKP’nin tarım politikalarını eleştiren Bülbül şunları söyledi:

 

AKP PARTİ SÖZÜNÜ TUTMUYOR

 
Tarım bakanı geçtiğimiz yıl 2020 bütçe görüşmelerinde hasat mevsimi olan ürünü ithal etmeyeceklerini ve bu konuda söz verdiklerini ifade etmişti. Ama Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile buğday, arpa ve mısıra yönelik gümrük vergisi sıfırlanıyor ve yılsonuna kadar ithalat sınırı yok. Hasat mevsimi olduğu halde ithalata sıfır gümrük veriliyor.

 

 

TARIM ALANLARI KATLEDİLDİ

 
“İthalat desteklenirken tarım alanlarımız meralarımız katlediliyor, üretim düşüyor. AKP hükümeti zamanında ekilebilir tarım alanları 4 milyon hektar azaldı. 3 milyon mera alanı ortadan kalktı. Çiftçinin, üreticinin vatandaşın durumu belli. 2019’ da dünyada en fazla pamuk ithal eden ülkeyiz. 2020‘nin ilk 8 ayında 720 ton buğday ithalatına 1.1 milyar dolar ödenmiş.”

 

 

İTHALAT LOBİSİ

 
“Şu anda tarım bakanlığını ithalat lobisi yönetiyor. AKP’li iki milletvekili geçmiş aylarda açıklamalarında ithalat lobisini bakanlıktan kurtaramıyoruz şeklinde beyanlarda bulunmuştu. Bir memlekette ithalat lobisi üretim bakanlığını ele geçirmişse o memleketin çiftçisi de üreticisi de sefalet içinde kalır, borçlarını ödeyemez. Pamuk, zeytin, süt hepsinin hali içler acısı. Bir litre süte karşılık 1.5 yem veriliyor. Yem geçen yıl 70 lira bu yıl 115 lira, geçen hafta da yüzde 5.2 de zam yapıldı ve fiyat 120 liraya dayandı. Üreticinin 90 kuruşluk zararını kim ödeyecek? Hayvancılık, tarım, çiftçi bitmiş. AKP yabancı ülkelerin yabancı çiftçilerine para kazandırıyor, sonra da bu memlekete sözler veriyor.”

 

 

KENDİ ÜRETİCİMİZ DEĞİL BAŞKA ÜLKELER KAZANIYOR

 
“Destekleme primi adı altında 177 milyar lira çiftçiye verilmedi. Üstelik destekleme primlerinden yüzde 2 yüzde 4 gelir vergisi alınıyor. Vatandaş size tüm bunların cevabını sandıkta verecek ve Tarım ve Orman Bakanı, AKP iktidarının son Tarım ve Orman Bakanı olacak.”