CHP’li Bülbül: Sağlık Bakanlığı Anayasayı ihlal ediyor!

CHP’li Bülbül: Sağlık Bakanlığı Anayasayı ihlal ediyor!
31 Ağustos 2020 13:43

CHP Aydın Milletvekili Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül özel hastanelerin Covit-19 testini ücretli yapmalarının Anayasa’nın sağlık hakkını ihlal ettiğini söyledi.

 

 

Sağlık Bakanlığı özel hastanelerin Covid-19 testi için 250 TL ücret alabileceğini açıklamıştı. CHP’li Bülbül konuyla ilgili açıklama yaptı:

 

 

“Hükümet uyguladığı yanlış sağlık politikaları nedeniyle adeta salgının yayılmasına katkı sağlarken bir de sağlığa erişimin engellenmesiyle karşı karşıyayız. Anayasa’nın 56. Maddesi vatandaşların sağlıklı olma hakkını ve sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkını düzenler. Bu hakların ihlal edilmemesi ve yerine getirilmesi Devlete ödev olarak yüklenmiştir. Ancak Sağlık Bakanı yaptığı açıklamayla bu hakkı ihlal etmiştir.”

 

 

AMAÇ HASTANELERİN KAR ETMESİ

 

 

“Vatandaşlar içinden geçtiğimiz pandemi krizinde ne sağlıklı kalabiliyor ne de sağlık hizmetlerine erişebiliyor. Hastanelerde temaslı hastalara, sağlık emekçilerine, semptomu olan yurttaşlara bile test yapılmıyor. Durum böyle iken özel bir de paran varsa test yaptır mantığını uygulamak çok büyük hatadır. Bu ücreti karşılayamayacak biri ne tedavi olmak için sağlık hizmetine ulaşabilecek ne de kamu sağlığı korunabilecektir. Sağlık hizmeti, devletin yerine getirmesi gereken bir kamu hizmetiyken, amaç hastanelerin kar elde etmesi haline getirildi. Sağlık hakkı, herkesin eşit şekilde sağlık hizmetlerine ulaşmasını gerektirir. Kimse, maddi dengesizlikler yüzünden sağlık hizmetine erişimde birbirine üstünlük sağlayamaz. Bu nedenle Covit-19 testlerinin tüm sağlık kuruluşlarında ücretsiz yapılmalıdır ve isteyen her yurttaş bu testi yaptırmalıdır.”