CHP’li Bülbül, intihar olaylarını Cumhurbaşkanlığı’na sordu!

CHP’li Bülbül, intihar olaylarını Cumhurbaşkanlığı’na sordu!
23 Ekim 2019 12:23

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, son günlerde sık sık basına yansıyan intihar olaylarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu. Özellikle çocuk ve gençlerin ölümlerinin “intihar” olarak basına yansımasının hayatın olağan akısına aykırı olduğunu ve ölümleri daha da şüpheli kıldığını belirten Bülbül, “Bu olayların kayıtlara intihar olarak geçtiği iddiaları doğru mudur? Olaylarla ilgili derinlemesine soruşturma yapılmakta mıdır?” dedi.

 

 

CHP’li Bülbül soru önergesinde şunları kaydetti:

 

TUİK verilerine göre ölümle sonuçlanan intihar sayısı 2018 yılında 3 bin 161 kişidir. Bunların %75,6’sı erkek, %24,4’ü ise kadındır.
2019 yılı verileri ise TÜİK tarafından henüz açıklanmamıştır. Ancak 2019 yılı Ocak ayı itibariyle, Türkiye’nin pek çok ilinden, neredeyse her ay yaşları 12 ile 45 arasında değişen kişilerin intihar ettiği ya da intihara teşebbüs ettiği haberleri basına yansımaktadır.
Son olarak 23 Ekim 2019 tarihinde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi 4’üncü sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Oğuz Ege Y’nin, öğrenci evinde intihar ederek yaşamına son verdiği iddia edilmiştir. Denizli’de 11 yaşındaki bir çocuğun inşaatta, Rize’de ise 13 yaşında bir kız çocuğunun evde kendini asarak intihar ettiği, 9 yaşındaki Suriyeli bir çocuğun kendisine yapılan kötü muamele sonucu intihar ettiği iddiası basına yansımıştı. Özellikle çocuk ve gençlerin “intihar” diye basına yansıyan ölüm olaylarının titizlikle soruşturulması gerekmektedir.

 

 

Bu bağlamda,
1- 2019 Ocak ayı itibariyle ölümle sonuçlanan kaç intihar olayı olmuştur? Bunların kaçı kadın kaçı erkektir?
2- İntiharların kaçı işsizlik ve ekonomik nedenlerle ilgilidir?
3- İntihar eden kişilerin kaçı 18 yaşının altındadır? Özellikle bu yaş aralığındaki çocukların ölümlerinin “intihar” olarak basına yansıması hayatın olağan akısına aykırıdır ve ölümlerini daha da şüpheli kılmaktadır. Bu olayların kayıtlara intihar olarak geçtiği iddiaları doğru mudur? Olaylarla ilgili derinlemesine soruşturma yapılmakta mıdır?
4- Aydın ili intihar vakalarında 6’ncı sıradadır. Son bir haftada 4 intihar olayı olmuştur. Aydın’daki intihar olaylarının sebepleri araştırılmış mıdır?
5- Bireyleri intihara iten psiko-sosyal, ekonomik ve toplumsal etkilerin incelenmesi gerekmektedir. Bu konuda ilgili bakanlıkların ya da kurumların yaptığı çalışmalar var mıdır? Var ise bu çalışmalar ne aşamadadır?
6- Toplumsal psikolojiyi ve bireylerin gündelik yaşamlarını destekleyici politika çalışmaları var mıdır?