CHP’li Bülbül: Cezaevleri temizlenmiyor, hijyen malzemeleri eksik!

CHP’li Bülbül: Cezaevleri temizlenmiyor, hijyen malzemeleri eksik!
17 Ağustos 2020 10:12

Adalet Komisyonu üyesi CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, hapishanelerde düzenli temizlik yapılmadığını, hijyen malzemelerinin cezaevi yönetimi tarafından verilmediğini belirterek, Sincan Cezaevinde bazı tutukluların nakil ettirilip eşyalarına el konulduğunu söyledi.

 

 

CHP’li Bülbül, yazılı bir basın açıklamasıyla cezaevlerindeki hak ihlallerini dile getirdi. Mahpusların yaşam, sağlık, beslenme, eğitim, iletişim, avukat erişimi gibi hakları ihlal edildiği gibi işkence, kötü muamele, tecrit, ayrımcılık gibi insan onura aykırı muamelelere maruz kaldıklarını belirterek Covid-19 salgınıyla birlikte cezaevlerinde artan sağlık ve hijyen ihlallerini şöyle sıraladı.

 

 

CEZAEVLERİ TEMİZLENMİYOR HİJYEN MALJEMELERİ EKSİK
“Bazı cezaevlerinde maske ve dezenfektan dağıtımında aksaklıklar olduğu, tutuklu ve hükümlülere para karşılı maske ve dezenfektan verildiği, yine temizlik malzemelerinin para karşılığında az miktarda verildiği ve koğuşların cezaevi yönetimi değil kişilerin kendilerinin yaptığı, ilaçlamaların yapılmadığı, özellikle hasta, yaşlı ve risk grubuna giren kişiler için önlemler alınmadığı, özel ihtiyaçları olan mahpusların, yaşlıların, kadınların ve çocukların ihtiyaçlarının karşılanmadığı bilgilerine ulaşılmıştır.”

 

 

“TUTUKLULARIN EŞYALARINA EL KONULDU”
Son olarak Ankara Sincan cezaevinde bazı tutukluların haklarında henüz karar verilmemesine rağmen ağır ceza verilmiş gibi cezaevi kampüsü içinde yapılan yüksek güvenlikli yeni binaya nakledildiklerini belirtti: Bülbül, “Nakil sırasında tutukluların eşyalarının tamamının alınmasına izin verilmemiş, bir kısım eşyalar cezaevi yönetimi tarafından emanete alınmış, temizlik ve hijyen malzemeleri ile yiyecekler açık oldukları gerekçesiyle, ücret ödeyim alınan televizyon, buzdolabı, ketıl gibi eşyalar “inceleyeceğiz” gerekçesiyle tutuklulara verilmemiştir” dedi.

 

 

CEZAEVİ DEĞİL ADALET GEREK
Bülbül AKP’nin cezaevi yapma politikasından vazgeçmesi gerektiğini belirterek, ““Herkes yaşama hakkına, maddi ve manevi varlığını koruma hakkına sahiptir. Hapishanenin fiziki koşulları ve mahpus hakları, temel haklarımızla ilişkilidir. Mahpuslar, hükümlü ya da tutuklu olabilirler. Ancak insan olmanın getirisi olarak herkes gibi insan onuru ve evrensel değerlerle bağdaşır şekilde muamele görmek zorundadırlar. Ancak Türkiye’de hapishaneler şeffaf olmamakla birlikte, yukarıda pek azının sıralandığı hak ihlalleri yaşamaktadırlar. Mevcut cezaevi sisteminde tüm bu ihlaller yaşanırken ve sorumlular idari ya da cezai herhangi bir yaptırımla karşılaşmazken, yeni cezaevleri yapma yönündeki politikalar bir kenara bırakılmalıdır. Sorun cezaevlerinin yetersizliği sorunu değil sorun adalet, sağlık, ekonomi, eğitim gibi ülkeyi var eden sistemlerin yönetimsel bozukluğudur. Politikaların hapsetmeye değil, suçların önlenmesine yönelik olması gerekmektedir. Çünkü suçun cezalandırılması değil önlenmesi esastır” dedi.