CHP’li Bülbül: Berberoğlu kararı anayasal suçtur!

CHP’li Bülbül: Berberoğlu kararı anayasal suçtur!
13 Ekim 2020 17:42

Adalet Komisyonu üyesi CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Enis Berberoğlu hakkında AYM’nin verdiği ihlal kararını tanımayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi kararı hakkında açıklama yaptı.

 

 
Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un “Tekrar milletvekilliği hakkında kesin hüküm ortadan kalkmadı, kalkana kadar karar veremeyiz” şeklindeki konuşmasını eleştiren Bülbül şunları söyledi:

 
“Meclis Başkanı yaptığı konuşmasında AYM kararını hiçe saydığı gibi, ilk derece mahkemesine de adeta yol göstermiştir. Talimat niteliğindeki bu konuşmanın hemen üzerine ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu karar Anayasa suçudur. İlk derece mahkemesinin basit bir ihlal kararından öte milletin temsiline, milli iradenin devamına ilişkin verilen AYM kararını tanımaması hukuki olmadığı gibi siyasi bir karardır.

 
HSK HAKİMLER HAKKINDA İŞLEM YAPMALIDIR

 
“AYM kararında, milletvekili dokunulmazlığının her dönem yeniden kazanılacağını ve ilk derece mahkemesinin de yeniden yargılama kararı alarak durma kararı almasını söylemiştir.

 
Artık hem sözün hem de hukukun bittiği yerdeyiz. Skandal niteliğindeki bu karar bağımsız ve tarafsız yargının olmadığını bir kez daha göstermiştir. Anayasayı görmezden gelerek verilen bu mahkeme kararını kınıyoruz. HSK’da Anayasa Mahkemesi’nin kararını tanımayan bu mahkemenin hakimleri hakkında bir an önce işlem yapmalıdır.”

 
PARALEL HUKUK SİSTEMİ

 
AYM’nin daha önce Şahin Alpay ve Mehmet Altan’ın başvurularına ilişkin verdiği kararı hatırlatan Bülbül, “O dönemde AYM, ilk derece mahkemelerinin kararlara uymak zorunda olduğunu, kararın tartışılamaz olduğunu ortaya koymuştur. Kısaca Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargıyı bağlar. Ancak Enis Berberoğlu’nda görüyoruz ki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi kendine paralel bir hukuk sistemi kurmuş” dedi.