CHP’li Bülbül: AYM hukuk sınırlarını aştı!

CHP’li Bülbül: AYM hukuk sınırlarını aştı!
12 Aralık 2020 11:21

CHP Aydın Milletvekili Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, çoklu baro ve delege sistemini getiren Avukatlık Kanunundaki değişikliklerin iptaline karşın AYM’nin verdiği ret kararı hakkında açıklama yaptı.
Çoklu baro sisteminin hukuk faciası olduğunu belirten Bülbül şunları söyledi:
“AYM kararında çoklu baro maddesi hakkında, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının aynı bölgede birden fazla olamayacağı yönünde getirilmiş bir sınırlama bulunmadığı; bu nedenle aynı ilde birden fazla baronun kurulmasına anayasal açıdan herhangi bir engel olmadığı şeklinde değerlendirme yaptı. Verilecek kararlarda temel hukuk kuralları dikkate alınmalıdır. Ancak AYM hukukun çizdiği sınırları aşmıştır.”
EŞİTSİZ TEMSİL VE DEMOKRASİ YOK EDİLDİ
“AYM, vermiş olduğu karar ile daha önce Türk Diş Hekimleri Birliği, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odalar Birliğini, Türk Veteriner Hekimler Birliği davalarında göz önüne aldığı eşitlik ve temsilde adalet ilkesini dışlamıştır. Kararda, delege sistemi hakkında baroların daha fazla söz sahibi olacağı; çoğulcu ve katılımcı demokrasi için elverişli olacağı belirtilmiştir. Delege sayısında öngörülen eşitsiz temsil ilkesiyle nasıl bir demokrasi ortamı yaratılabileceğini çok merak konusu. 49 üyesi bulunan Ardahan Barosu da 4 bin 983 üyesi bulunan Antalya Barosu da TBB’de 4 delege ile temsil edilecek. En fazla üye sayısına sahip üç büyük şehirdeki baroların etkinliği tahayyül edilemez ve demokratik olmayan şekilde azaldı. Bunun neresi eşitliğe, katılımcı demokrasiye uygun?”