CHP’li Bülbül: Aydın’ın toprağını, suyunu, havasını zehirleyen ve denetlenmeyen JES’lere karşı yapılan bu mücadele, siyasi parti mücadelesi değil, Aydın halkının mücadelesidir

CHP’li Bülbül: Aydın’ın toprağını, suyunu, havasını zehirleyen ve denetlenmeyen JES’lere karşı yapılan bu mücadele, siyasi parti mücadelesi değil, Aydın halkının mücadelesidir
25 Ocak 2020 16:09

Aydın’ın Efeler İlçesi Kuyucular mahallesinde vatandaşlar JES’lere karşı eylemdeydi. Eyleme CHP Aydın Milletvekili TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Süleyman Bülbül de katıldı. CHP’li Bülbül yaptığı konuşmada şunları söyledi:

 

 
‘’Bizim bir sözümüz var arkadaşlar, ‘’Yetti gari!’’ Artık Aydın halkının, Aydınlı vatandaşların sağlığına, toprağına, suyuna bu kadar müdahale edip ihlal edenlere Aydın halkı izin vermeyecek, gereken cevabı verecektir.

 
Bakın arkadaşlar, bu siyasi parti işi değildir. İçinizde Ak Parti’ye, MHP’ye, İyi Parti’ye, Cumhuriyet Halk Partisi’ne, Saadet Partisi’ne ve diğer partilere oy veren vatandaşlarımız var. Jeotermal bacasından çıkan gaz, asit yağmuru olarak yağdığı zaman, CHP’li, AKP’li, MHP’li diye ayırmıyor. Bu işin partisi yok arkadaşlar. Bu mücadele halkın mücadelesidir, Aydınlı vatandaşın mücadelesidir.

 
Burada yasaya aykırı bir yol izlenmektedir. Bunun kesinlikle takipçisi olacağız. Hukuki mücadelemiz devam edecek. Büyük Menderes havzasında 90 milyon ton buhar, 9 milyon ton yoğunlaşmamış gaz havaya salınıyor. Büyük Menderes nehrine de 80 milyon ton JES’lerin enjekte etmedikleri zehirli akışkan salınıyor. Bu şu demek, yukarıda kokusunu duyduğumuz çiğ yumurta kokusu olarak adlandırdığımız Hidrojen Sülfür gazını soluyoruz, kanser oluyoruz. Ama devletin Aydın’daki yetkilileri işi gücü bırakmış, artık JES’cilerin avukatlığını yapmaya başlamışlar. Aydın’da yaşayan vatandaşlar olarak JES’lere izin verme ve denetleme sorumluğu olan EPDK genel müdürüne ve Enerji Bakanına şunu söylemek istiyoruz: Yeter artık. Aydın’ın toprağına, havasına, suyuna, insan ve bitki sağlığına yapmış olduğumuz müdahaleler yeter artık. Aydın’da bulunan yetkililer Vali dahil, artık denetimleri sıklaştırın. Yeni santrallere izin vermeyin. 28 tane JES var, yeter artık, bitirdiniz Aydın’ı. Tamamı elektrik üretiyor. Bizim enerjiyle sorunumuz yok ama neden elektrik? Ankara’dan Aydın’a gelirken Afyon’a gıptayla bakıyorum. Nerede termaller? Nerede seracılık? Nerede ısıtma? Vatandaşın toprağı zehirleniyor, halkın sağlığı gidiyor.

 
Anayasa’nın 56. Maddesi açık. Çevre sağlığını sağlamak devletin görevidir. Bunlar devletin valisi, devletin memuru, devletin adamı değilse kimin savunucusu? Yeter artık.

 
2 yıl önce milletvekili oldum. JES’lerle başladım, JES’lerle devam ediyorum. Ben Adalet Komisyonu üyesiyim, bir hukukçuyum. JES’lerin Aydın, Manisa, İzmir toprağa, insan sağlığına verdiği zararlar, yeter artık! Türkiye’de hak ihlalleri var. Hukuk devleti yok, yargı bağımsızlığı yok. Vatandaş hakkını kullanamıyor. Bununla birlikle toprağa, sağlığa, insana, bitkiye, hayvan sağlığına karşı ihlallerde de var. Bu insanlar yaşayamayacak mı? Bunun peşini bırakmayacağız. Aydın’ın havasının, suyunun, toprağının kirletilmesine izin vermeyeceğiz. ‘’