CHP’li Bülbül: AKP işi kapatma! ‘Kapı ölçüsü tutmadığı için hastane kapatıldı’

CHP’li Bülbül: AKP işi kapatma! ‘Kapı ölçüsü tutmadığı için hastane kapatıldı’
15 Mart 2019 15:49

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın’da hasta odası kapısı ölçüsünün yönetmeliğe uymadığı gerekçesiyle kapatılması kararı verilen hastaneyi Meclis’e taşıdı.

 

 

 

Bülbül, “Sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu, vatandaşların hastanelerde mağdur edildiği bir dönemde hasta odalarının, muayenehanelerin kapı ölçüsü nedeniyle hastane için bir hafta kapatma cezası verilmesi vahim bir durumdur ve bu durum tam anlamıyla hastaları cezalandırmaktır ” dedi.

 

 

Bülbül’ün konu hakkında verdiği soru önergesi:

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.

Süleyman BÜLBÜL
Aydın Milletvekili

Aydın İl Sağlık Müdürlüğü, 290 bin nüfuslu Efeler ilçesindeki iki özel hastaneden biri olan Özel Ege Liva Hastanesi hakkında, kapı ölçülerinin yönetmeliğe uygun olmadığı ve fiziki koşullarının yetersizliği gerekçesi ile sadece acil servisi açık kalacak şekilde 22-29 Mart tarihleri arasında kapatma kararı vermiştir.

 
Sağlık Bakanlığı’nın 2017 verilerine göre, Aydın ilinde toplam hekim sayısı 2 bin 76, hemşire ve ebe sayısı ise 3 bin 289’dur. Aydın nüfusuna bakıldığında 529 kişiye bir doktor düşmektedir. 22 hastanesi olan Aydın’da, on bin kişiye düşen hastane yatağı sayısı 28, yoğun bakım yatak sayısı ise 4’tür.

 
Türkiye’de ise yüz bin kişiye düşen hekim (uzman, pratisyen ve asistan hekim) sayısı 179, hemşire ve ebe sayısı ise 261’dir. Bu veriler OECD ve AB’ye üye ülkeler ile kıyaslandığında ortalamanın oldukça altındadır.

 
Tüm bu verilere bakıldığında, sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu, vatandaşların hastanelerde mağdur edildiği bir dönemde kapı ölçülerinin yönetmeliğe uygun olmadığı ve fiziki koşullarının yetersizliği gerekçe gösterilerek bir hastaneye bir hafta kapatma cezası verilmesi vahim bir durumdur ve bu durum tam anlamıyla hastaları cezalandırmaktır.

 

Bu bağlamda,

 

1- Hastanelerdeki kapı ölçüsü standartı nedir?
2- Kapatılma kararı verilen hastanedeki kapıların ölçüsü kaçtır?
3- Aydın’daki tüm hastanelerde aynı denetim yapılmış mıdır? Denetim sonucu hastanelerde hangi eksiklikler tespit edilmiştir? Hasta odası kapısı ölçüsünün standart ölçüye uymadığı başka hastaneler var mıdır?
4- Hastane polikliniklerin bir hafta boyunca kapatılması, tedavi gören hastaların tedavilerinin yarım kalması, sağlık kontrollerinin yapılamaması demektir. Bu da telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir. Bu olasılık göz önüne alındığında, hastanede yatarak ve ayakta tedavi gören vatandaşların tedavilerine nasıl devam edilecektir? Yeni doğum yapanlar ile bebeklerin ve gebelerin sağlık takipleri nasıl yapılacaktır?
5- Aydın’daki hastanelerin yetersizliği nedeniyle Denizli ve İzmir’e sevk edilen kaç hasta vardır? Sevk sırasında vefat eden hastalar var mıdır?
6- 6 katlı Aydın devlet hastanesinin depreme dayanıklı olmadığı yönünde raporlar bulunmakta mıdır? Hastanelerin fiziki yapıları konusuna kapı ölçüsü standartına bakacak kadar büyük hassasiyetle yaklaşan İl Sağlık Müdürlüğü, devlet hastanesinin depreme dayanıklı olmaması konusunda herhangi bir önlem almış mıdır?
7- Halkın sağlığı konusunda gerekli özeni göstermeyen ve hastaneleri kapatarak hastaları adeta cezalandıran Aydın İl Sağlık Müdürü hakkında işlem yapacak mısın?
8- Ayrıca Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’nde engelli rampası var mıdır? Yok ise yönetmeliğe uygun olmadığı için İl Sağlık Müdürlüğü kapatılacak mıdır?