CHP’li Bülbül: AB’den alınan 1,1 milyar Euro nereye harcandı?

CHP’li Bülbül: AB’den alınan 1,1 milyar Euro nereye harcandı?
15 Kasım 2018 12:54

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun gündemindeki Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşmeleri sırasında Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’na AB’nin Suriyeli göçmenler için verdiği 1,1 Milyar Euro’nun nereye harcandığını sordu.

 
CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada Türkiye’nin dış politikasının istikrarlı olmadığı, gündemle birlikte politikalarında değiştiği eleştirisine bulundu. AB ile Suriyeli göçmenler hakkında yapılan anlaşmayı hatırlatan Bülbül, şunları söyledi:

 
“Suriye’de devam eden, sonu görünen iç savaştan en çok etkilenen ülkelerden biri ülkemiz. Özellikle yoğun göç alımında Lübnan’la birlikte en tepede olan ülkeyiz. Avrupa Birliğiyle yapılan anlaşmaya göre Türkiye’deki Suriyeliler için 2017 yılının sonuna kadar 3 Milyar Euro’luk fon sağlanması taahhüt edilmişti. Daha sonra 3 Milyar Euro’lukbir ek paket üzerinde yeniden anlaşıldı. Ancak Avrupa Birliği Sayıştay’ı ülkemize gönderilen paranın 1,1 Milyarının ne olduğunun bilinmediğini açıkladı. AB’den gelen para hangi çalışmalar için kullanılıyor? 1,1 Milyar Euro nereye harcandı?”

 
Bülbül, Suriye’de yaklaşan İdlip operasyonu öncesinde bölgeye yerleştirilen Türk İslam Partisi üyelerinin operasyonun ardından Konya, Tarsus ve Gaziantep’e yerleştirileceğine dair iddiaları da sordu. Ancak Bakan konu hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.

 

 

AZALAN İŞ İMKANLARI KISITLANAN ÖZGÜRLÜKLER

 
Bülbül, ayrıca beyin göçünün yüzde 13’lerde olduğunu belirterek, “Gençlerimizin yurt dışında iş gücüne katılım oranları arttı. Özellikle fizik, mühendislik ve akademi alanında uzmanlaşmış gençlerimizi kaybediyoruz. Yapılan araştırmalara göre gençlerimizin yurt dışında çalışma motivasyonları, azalan iş imkânları ve hak ve özgürlüklerde yaşanan daralma. Dışişleri Bakanlığının çalışma prensipleri gereği birçok bakanlığımızla disiplinler arası bir ilişkiye sahip olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki beyin göçüne ilişkin son veriler nedir? Beyin göçünü engellemek için diğer bakanlıklarımızla ortak hangi çalışmalar yürütülüyor?” diye sordu.