CHP’li Budak: Bu anayasa değişikliği egemenliği milletten alıp tek kişiye verecektir

CHP’li Budak: Bu anayasa değişikliği egemenliği milletten alıp tek kişiye verecektir
11 Ocak 2017 11:06

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Anayasa değişikliğiyle partili cumhurbaşkanına sınırsız yetkiler verildiğine dikkat çekerek, “Bu anayasa değişikliği egemenliği milletten alıp tek kişiye verecektir. Kimse ölümsüz değil. Kişilere güvenerek anayasa yapılmaz” dedi.

 

 

 

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yaptığı yazılı açıklamada anayasa görüşmelerini değerlendirdi. AKP’li sözcülerin “Özal ve Demirel de başkanlık istedi” şeklindeki açıklamalarının gerçeği çarpıtmak olduğunu kaydeden Budak, “Onlar başkanlık istedi ama sınırsız yetkili başkanlık, partili cumhurbaşkanlığı istemedi. Onlar demokrasiden, hukuktan yana insanlardı. Halkımız da demokrasiden, hukuktan, Cumhuriyet’ten, Atatürk’ten yanadır. Biz CHP olarak tek yürek TBMM’de direnişimizi sürdüreceğiz. Milletimizden aldığımız güçle direneceğiz. Milletimizle beraber Cumhuriyet rejiminin ‘el kaldır el indir’ yöntemiyle değişmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

 

 

EKMEĞİN YARISI

 

 
“Demokrasilerde anayasalar, yasama, yürütme ve yargının birbirini denetlemesi esasına dayalı toplumsal mutabakat metinleridir” diyen Budak, “Görüşülen teklifte kuvvetler ayrılığı yok, sınırsız yetkili partili bir cumhurbaşkanı var. Tarafsızlık yemini edecek ama partili olacak bir cumhurbaşkanı var. Böyle bir rejim değişikliğinde, kuvvetler ayrılığının olmadığı yerde demokrasi olmaz, diktatörlük olur. Kaddafi, Saddam, Hitler tipi diktatörlük olur. Bu anayasa değişikliğiyle egemenlik milletten alınıp, bir kişiye veriliyor. Bir kişiye tarlalara el koyma yetkisi veriliyor. Ekmeğimizin yarısına el koyma yetkisi veriliyor. Mahkemeye gitseniz; üyelerini, partili cumhurbaşkanın belirlediği mahkemelerden adalet çıkar mı? Hayır. Büyük bir tehlike söz konusudur. Kuvvetler ayrılığının, denge ve denetim sistemlerinin anayasada olması gerekir. Kişilere göre anayasa yapılmaz. Kimse ölümsüz değildir. Türkiye’yi, milletimizi, bir kişinin vicdanına bırakamayız” dedi.