CHP’li Böke: Anayasa değişikliğine verilen her oy 1923 iradesine karşı verilmiş oydur

CHP’li Böke: Anayasa değişikliğine verilen her oy 1923 iradesine karşı verilmiş oydur
28 Aralık 2016 16:15

CHP Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, başkanlık sistemini de içeren anayasa değişikliğinin, cumhuriyeti ve demokrasiyi ortadan kaldırma teklifi olduğunu belirterek, “Bu teklife oy verenler 1923 iradesine karşı devrime oy verdiklerini bilerek verecekler” dedi.

 

 

 

 

 

CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke, partisinin MYK toplantısının ardından çeşitli açıklamalarda bulundu.

 

IŞİD’in yayımladığı ve iki Türk askerine ait olduğu iddia edilen görüntüleri soran Böke, AKP’nin görüntüler için basını tehdit etmesine yanıt verdi.

 

“Türkiye çocuklarının akıbetini sorar” diyen Böke, “Siz başınızı yastığa rahat koydunuz mu?” dedi.

 

Böke, Anayasa Komisyonu’ndaki başkanlık teklifi görüşmelerine ilişkin ise teklifin 16 günde çöktüğünü söyledi. MHP ve AKP’lilere seslenen Böke, Bu teklife verilecek her olumlu oyun “karşı devrime verilmiş” olacağı uyarısında bulundu.

 

Böke’nin açıklamalarının satır başları şöyle:

 

Anayasa Komisyonu’nda hepimizin geleceğini yok edecek teklifle karşı karşıyayız. Demokrisiyi ve Cumhuriyeti ortadan kaldıracak bir teklif görüşülüyor. Bu anayasa 16 gün içinde çürüdü. Madde madde dökülmeye başladı. Anayasa böyle yapoılmaz. Ülkeye mutluluk, huzur, barış, hukuk, refah getirmez. Zenginlik ve özgürlük hiç getirmez. Felaket getirirler.

 
12 Eylül referandumunda “muhalefeti dinleyin” demiştik. Aynı bugünkü havayla anayasayı değiştirdiler. 15 Temmuz’u hep beraber yaşadık. 15 Temmuz’da Meclis’e atılan bombalar 12 Eylül referandumda yüklendi. Yargıya FETÖ’ye o referandumda zimmetlediler. Yine “siz bilmezsiniz” dediler. Darbeler, iç savaşlar, siyasi suikastler hep demokrasinin olmadsığı diktatörlüklerde olur.

 
Hükümet acele içinde teklifi komisyondan geçirmeye çalışıyor. Muhalefeti konuşturmamak için her tür kural çiğneniyor. 100 millietvekilinin söz hakları AKP taraından gasp ediliyor. AKP, komisyon görüşmelerinin TRT’den yayınlanması teklif reddediliyor. CHP ise millet adına o komisyonda tarihi bir görev yapıyorlar. Aceleleri var, telaşları var. Milletin neyi öğrenmemesini istiyorsunuz?
Bu teklif bir sistem değişikliğinden ibaret değildir. Demokrasiyi ve Cumhuriyet’i ortadan kaldırma teklifidir. Rejim değişikliği teklifidir. Meclisi fiilen ortadan kaldırma teklifidir. Milletvekilerini, Cumhurbaşkanı’nın emir eri yapıyor. Bu teklif demokrasiyi ortadan kaldırıyor. Yargıyı, Cumhurbaşkanı’nın sopası haline getiriyor. Tek kişi hiç bir denetleme olmadan kamu kurumu kuracak, kapatacak. Tüm bu gerçekleri ortaya koyuyoruz ve ortaya koymaya devam edeceğiz.

 
Herkes dürüst ve açık olacak. Bu teklife oy verenler 1923 iradesine karşı devrime oy verdiklerini bilerek verecekler. Bu vebali üstlenmeye hazırsalar oy verecekler.

 
Biliyoruz ki AKP ve MHP içinde de demokrasinin ortadan kaldırılmasına yok diyecek vicdanlı milletvekilleri var. Bu ülkenin Cumhuriyetçileri, ilericileri, millyertçileri Atatürkçüleri olarak bu mücadeleye hazırız.

 
Bu mücadele; bir aileye karşı halkın egemenlğiini mücadelesidir. Baskıya karşı herkes için özgürlük mücadelesidir. Adil bir ekonomik düzen mücadelesidir.

 

Kaynak: Sol