CHP’li Bektaşoğlu: Denizler 2 yıl nadasa bırakılsın

CHP’li Bektaşoğlu: Denizler 2 yıl nadasa bırakılsın
4 Mart 2018 10:09

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, aşırı avlanma nedeniyle denizlerdeki balık türlerinin giderek azaldığını belirtti ve 2 yıl süreyle av yasağı getirilmesini istedi.

 

 

 

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, “Denizlerimizi en az 2 yıl nadasa bırakmalıyız. Bu sürede doğacak mağduriyetleri devlet finanse etmeli, balıkçılarımıza maddi destek sağlamalı. Denizcilik ve Balıkçılık Bakanlığı da kurulmalı” dedi. Son yıllarda özellikle Karadeniz’de balık tür ve miktarlarında ciddi oranda düşüşler meydana geldiğini vurgulayan Bektaşoğlu, şöyle konuştu:

 

 

“Karadeniz’de 26 çeşit olan balık türü 5-6’ya düştü. Karadeniz’imizin simgesi hamsi bile artık izne çıktı, yok oldu. Karadeniz 500 metreden sonra balçıklaşan ölü bir deniz konumuna dönüştü. Ülke içinde örgütlenmiş bir Denizcilik ve Balıkçılık Bakanlığımız yok. Denizlerimiz ve balıkçılığımız ne yazık ki kendi kaderine terk edilmiştir. Yüksek fiyat, yakıt ve kullanılan malzeme fiyatlarındaki artışlar nedeniyle balıkçılarımız giderlerini karşılayamıyor, mesleklerini sürdüremiyor, borçlarını, banka kredilerini ödeyemez hâldeler. Balıkçıların büyük bir bölümü banka ve icra kıskacındalar. İpotek gösterdikleri kayık, motor ve gırgırları bağlandı.”
BÜYÜK KÜÇÜĞÜ YUTTU

 

Denizlerin büyük şirketlerin kontrolü altında olduğunu, bu şirketlerin de küçük balıkçıları yuttuğunu ifade eden Bektaşoğlu, “O şirketlerin aşırı kâr hırsıyla yasak, yasa, yönetmelik tanımadan, ışık, trol ve dibi tarayan gırgır ağlarıyla avlanma yapmaları denizlerimizi bitirdi” dedi.
MAĞDURİYETLER GİDERİLMELİ

 

CHP Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, denizlerin nadasa bırakıldıktan sonra zor durumdaki balıkçıların mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini söyledi.

 

 

Kaynak: Deniz Ayhan/Sözcü