CHP’li Başevirgen’den Tarım Bakanına: Önce borcunuzu ödeyin, üç kuruşluk tasarrufunuz size kalsın!

CHP’li Başevirgen’den Tarım Bakanına: Önce borcunuzu ödeyin, üç kuruşluk tasarrufunuz size kalsın!
24 Temmuz 2020 14:41

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin e-Tarım Portalı’nın tanıtım programında yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Başevirgen, “ Siz önce çiftçiye olan 175 milyar TL’lik borcunuzu ödeyin, üç kuruşluk tasarrufunuz size kalsın.” dedi.

 

 

 

Bakanın, e-Tarım Portalı’nın getirdiği büyük kolaylıkların yanında, mali olarak da önemli tasarruf ve katkı sağlayacağına dikkati çektiğini ifade eden Başevirgen, “Sayın Bakan çiftçilerin kayıt altına alınmasını gerektiren her türlü iş ve işlemleri, başvuruları için bu portalın kullanılacağını belirterek, çiftçileri yol parası ve zamandan tasarruf ettirerek, bir çiftçinin yılda 110 TL’sinin cebinde kalacağını söylüyor.” İfadelerini kullandı.

Tarım politikalarının her aşamasında, dijitalleşmenin, çağdaş teknolojileri yakalamak ve kullanmanın elbette olumlu sonuçlar doğuracağını belirten Başevirgen, “Bunu çiftçiye sunmak bir lütuf değil iktidarın asli görevidir.” dedi.

 

 

Borçlar Dağ Gibi

 

 

Bakanın, çiftçinin yol parasından tasarruf edeceği 110 TL’yi müjdelemek yerine, 160 milyar TL’yi bulan çiftçi borçlarının yapılandırılması için çaba göstermesini beklediklerini ifade eden Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Bankalara borcu olmayan çiftçi yok. 2002 yılında borcu 1 milyar olan çiftçinin 2020 yılında borcu 130 milyara çıktı. 2019 yılı verilerine göre Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 2 milyon 260 bin çiftçinin bankalara 119 milyar 331 milyon, Tarım Kredi Kooperatifi’ne 10 milyar TL olmak üzere toplam 130 milyar lira borcu var. 2003 yılına göre çiftçilerin borcu 2019 yılında 40 kart artmış oldu” İfadelerini kullandı.

 

Senede 110 TL Tasarruf Çiftçinin Ne İşine Yarar?

 

Çiftçilerin üretime devam edebilmeleri için borçların uzun vadeye yayılarak yeniden yapılandırılmasını ve elektrik ve su borçları, özel, yerli ve yabancı bankalar ile kamu bankalarına olan tarımsal kredi borçları ve Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borçlarının Ziraat Bankası’na devredilerek, bu borçların ödenecek şekilde yeniden yapılandırılmasının şart olduğunu belirten Başevirgen, ”Bu kadar borcu sırtında taşıyan çiftçinin senede edeceği 110 TL tasarruf neye derman olacak? Siz önce çiftçiye olan 175 milyar lira olan borcunuzu, vaktinde ödemediğiniz desteklemeleri ödeyerek onları üretime döndürün. Ürettiğinden para kazanır hale getirip refahını arttırın. Çiftçimiz, müjdelediğiniz üç kuruşluk tasarrufu yapmasa da olur.” dedi.