CHP’li Başevirgen: Gözümüz alım merkezlerinin üzerinde

CHP’li Başevirgen: Gözümüz alım merkezlerinin üzerinde
29 Ağustos 2020 09:53

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, Manisa’lı üzüm üreticilerinin merakla beklediği kuru üzüm alım fiyatlarının açıklanmasının ardından bir açıklama yaptı.

 

 

Bekir Başevirgen yaptığı açıklamada; “Üzüm ülkemiz için stratejik bir ürün. Dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde ve ihracatında dünya lideri olan ülkemizin yaş ve kuru üzüm ihracatından elde ettiği gelir 2019 verileriyle 672 milyon dolar. Manisa’dan yıllık ortalama 250 bin tonluk üzüm ihracatı yapılmakta ve bu sayede ülke ekonomimize 500 milyon dolar gelir kazandırılmakta.” dedi.

 

 

“Fiyat Beklentinin Altında”

 

12,5 TL olarak açıklanan alım fiyatı karşısında üzüm üreticisinin “kısmen memnun” olduğunu ancak beklentilerinin bu olmadığını ifade eden Bekir Başevirgen, “ Bizim için stratejik bir öneme sahip olan kuru üzüm fiyatının 2 doların altına düşmemesi gerektiğini defalarca dile getirmiştik. 2 doların bugünkü değeri 14,65 -14,70 TL civarı. Ziraat Odası Başkanlarımız ile yaptığımız görüşmelerde de fiyatın en az 13,5 olması gerektiği ifade edilmişti ancak açıklanan fiyat bu beklentinin de altında kaldı” dedi.

 

 

“Girdi Maliyetleri Geçen Sene İle Aynı Değil”

 

 

Geçen seneye göre fiyatın %25 arttırılmış olmasının üretici lehine bir şey ifade etmediğini belirten Bekir Başevirgen, “Geçen yılki girdi maliyetleri ile bu yılki girdi maliyetleri arasında çok büyük fark var. Üretici salgın sürecinde gidilen hasatta iklimsel değişikliklerin yol açtığı sorunların yanı sıra girdi maliyetlerinin yüksekliği ile de mücadele etti. Rekolte %12 düştü. Bu demek oluyor ki birçok üreticimiz sadece bu yıl girdi maliyetlerini karşılayabilecek. Kimisi de çok az miktarda kazanmış olacak. Bu nedenle açıklanan fiyat beklentiyi karşılamıyor.” İfadelerini kullandı.

 

 

“Gözümüz Alım Merkezlerinin Üzerinde”

 

 

Geçen sene alım merkezlerinde, üzümün numarası üzerinden yapılan haksız alımların bu sene de yaşanmasına izin vermeyeceklerini belirten Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, önümüzdeki günlerde üzüm alım merkezlerini takip altına alacaklarını ifade ederek, üzümde numara oyunun yaşanmaması için gerekeni yapacaklarını ifade etti. “Geçen sene fiyat 9 numara kuru üzümde 10 Lira olarak açıklanmıştı. Ancak üreticimiz 9 numara kuru üzümünü ekspere veya tüccara götürdüğünde ‘Bu üzüm 8 veya 7 numara’ diyerek alım yapılmaya çalışılmıştı. Hatta 9 numara üzümünü 8 veya 7 numara üzüm fiyatından satan oldu. Yani bir kuru üzümde numara oyunu yaşadık. Bu sene bunların yaşanmasına izin vermeyeceğiz. Üretici ürettiğinin hakkını alacak. Dedi.