CHP’li Başevirgen: Bu iktidarın ne esnafa ne de vatandaşa faydası var!

CHP’li Başevirgen: Bu iktidarın ne esnafa ne de vatandaşa faydası var!
9 Mayıs 2020 10:30

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, koronavirüsle mücadele kapsamında ekonomik zorluk yaşayan esnaf vatandaşlar için açıklanan destek paketi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

 

Başevirgen yaptığı açıklamada koronavirüs önlemleri kapsamında hükümetin açıkladığı ekonomik destek paketinin esnaflar için çok yetersiz olduğunu belirterek kredi ertelemelerinde vatandaştan faiz aldığına ve destek kredisi için başvuran esnafın bankalardan hüsranla döndüğüne dikkat çekti.

 

 

KREDİNİN ADI VAR KENDİ YOK

 

CHP Milletvekili Bekir Başevirgen, “Bir devlet bankasından 25 bin lira esnaf kredisi kullanmak isteyen vatandaştan; krediyi çekebilecek kredibilitesinin olması, sigorta ve vergi borcunun bulunmaması, kredi puanı yüksek kefil göstermesi, evini, işyerini veya arabasını teminat vermesi isteniyor. Ayrıca daha önce esnaf kefalet kredisi ve KOSGEB kredisi kullanmamış olması şartı konuyor. Ülkede borçsuz ve kredisiz esnaf yok. Bankalar “–mış” gibi yaparak esnafı ve zor durumdaki vatandaşı umutlandırmayı bıraksın.” dedi.

 

 

ESNAF VE KOBİ’LERLE OMUZ OMUZA DİYORLAR AMA KİMSE O OMUZU GÖREMEDİ

 

 

Koronavirüsle mücadele kapsamında açıklanan ekonomik destek paketinin esnaf için tam bir hayal kırıklığı olduğunu belirten Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Halkbank’a 25.000 TL kredi için başvuran birçok esnafın, Esnaf Sanatkarlar Kredi Ve Kefalet Kooperatifleri üzerinden çekmiş oldukları kredi ödemeleri devam ettiği için yeni kredi alamadıklarını söyledi. Esnaf olup da Esnaf Kefalette kredisi olmayan nerdeyse hiç esnaf olmadığını belirten Başevirgen, “Esnaflar ne yapacak? Birçok esnaf sicili bozuk diye geri gönderiliyor. Bu insanların bir aydır işyerleri kapalı, bankalar kredi vermiyor çünkü kriterleri çok yüksek. Esnaf ise kefil ve ipotek gösteremiyor. Banka Esnaf Kefaletten alın diyor, orası da puanların düşüklüğünü veya limitlerin dolduğunu bahane ederek kredi kullandırmıyor. Hükümet şirketlere destek sağlarken tek başına çalışan işi bozulmuş ya da işyerini kapatmak zorunda kalan esnafa herhangi bir destek sağlamıyor. ‘Esnaf Ve KOBİ’lerle Omuz Omuzayız’ diyen iktidarın o omzunu henüz kimse görmedi. ” diye konuştu.

 

 

KAMU BANKALARI SINIFTA KALDI

 

 

Başevirgen yaptığı açıklamada vatandaşa verileceği söylenen destek kredisi ile ilgili olarak da “Koronavirüs ile mücadele için alınan ekonomik tedbirler kapsamında öncelikle işsiz kalmış vatandaşlarımız olmak üzere hane geliri toplamı 5.000 TL ve altı olan vatandaşlarımıza Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank tarafından 6 ay ertelemeli 36 ay vadeli minimum 5 bin maksimum 10 bin TL’lik kredi imkânı sağlanacaktı. Başvuruların başladığı günden bu yana Bakan Albayrak’ın açıklamalarına göre 3,7 milyon vatandaşımız bu krediden faydalanmak istedi.”dedi.

 

 

VATANDAŞIN İHTİYACI OLAN TUTARA DEVLET Mİ KARAR VERİYOR?

 

 

Ödemeleri altı ay öteleyen ve toplamda 36 ayda geri ödeme planı içeren kredilere ilişkin çok sayıda kişinin bankalara başvuruda bulunduğunu ve bankalar tarafından yapılan geri dönüşlerde en az 5 bin TL olarak duyurulan destek ihtiyaç kredisinin pek çok vatandaşımıza 3 bin TL olarak onaylandığını söyleyen Başevirgen, “Vatandaşın ihtiyacı olan tutara devlet mi karar veriyor? Alt limitinin 5 bin TL olacağı müjdelenerek duyurulan ihtiyaç destek kredilerinin neden 3 bin TL olarak onaylandığı konusunda ne hükümet ne de kamu bankaları herhangi bir açıklama yapmıyor. Binlerce insanın mağdur olduğu çok açıktır. Yürütülemeyen bu süreçte kamu bankaları sınıfta kalmıştır.” dedi.

 

 

7 BİN 500 VEYA 10 BİN TL KREDİ ALABİLEN KAÇ KİŞİ VAR?

 

 

Kredi başvurularının sonuçlanmaya başladığı 11 Nisan tarihinden bu yana 10 bin TL’lik kredi başvurusunda bulunup da bu tutarı alabilen kaç kişi olduğunu soran Başevirgen, “Kime ne kadar kredi verileceği nasıl belirleniyor? Neden biri 10 bin TL’lik kredi kullanabiliyorken başka bir kişiye 3 bin TL’lik kredi tahsis ediliyor? Başvurularda kayrılan ve öncelik tanınan kişiler var mı? Başvurular değerlendirilirken fırsat eşitliği ilkesi gözetiliyor mu? ” diye sordu.

 

 

İKTİDARIN GÖZÜ VATANDAŞI DEĞİL SERMAYEYİ GÖRÜYOR

 

 

İktidarın, ülkenin yüzde birlik kesimini koruyan ekonomik destek paketine karşı halkı koruyamadığını söyleyen Başevirgen, “Patronlara ücretsiz izin kıyağı, çalışmayan işletmelere 3 ay su faturası erteleme, seyahat acentelerinin borçlarını 2021 yılına erteleme gibi sermayeyi koruyan önlemler almaya devam ediliyor. Bütün imkanlarını sermayeyi korumak için seferber eden hükümet ise “Biz Bize Yeteriz” diyerek iban numaraları veriyor ve yine kendi vatandaşını kullanarak sermayeyi finanse ediyor. Her zaman olduğu gibi iktidarın gözü vatandaşı değil sermayeyi görüyor. Bu iktidarın ne esnafa ne de vatandaşa faydası var ” diye konuştu.