CHP’li Barut’tan pamuk ve narenciye çağrısı!

CHP’li Barut’tan pamuk ve narenciye çağrısı!
20 Ekim 2019 17:15

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, pamuk ve narenciye üreticilerinin sorunlarına çözüm bulunması için siyasi ayrım gözetmeden herkesin elini taşın altına koymasını istedi. Pamuk ve narenciye fiyatlarının geçen yıldan düşük seyrederken üretim maliyetlerinin ise en az 2 kat arttığına dikkat çeken Ayhan Barut, “Yüreğiniz sızlıyorsa, vicdanınız varsa üreticileri destekleyin. Prim desteklerini acil ve peşin olarak ödeyin. Çiftçi borçlarını 2 yıl süreyle faizsiz olarak erteleyin” dedi.

 

 

“BEYAZ ALTIN, NAZLI GELİN”

 

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) sürekli tarımsal üretim ve üreticinin sorunlarına değinip çözüm için mücadele eden Ayhan Barut, pamuk ve narenciye üretiminde yaşanan sorunları, üreticilerinin istek ve beklentilerini gündeme getirdi. Meclis’teki makamında narenciye ürünleri ve pamukla ilgili konuşan Ayhan Barut, “Çukurova’nın, güzel Adana’nın bereketli topraklarında yetişen iki nadide, çok kıymetli, beyaz altın ve nazlı gelinimiz pamuk ile narenciyemiz var. Üreticilerimizin de çok dertleri, çok sorunları var. Bunlara çözüm istiyoruz” diye konuştu.

 

 

“PAMUK KEFEN OLDU”

 

 

Beyaz altın pamuğun maalesef üreticilerin adeta kefeni haline geldiğini söyleyen Ayhan Barut, “Çünkü pamuk geçen yıl 4.5 liraya satılıyordu. Bu yıl 3 liraya satılıyor. Bunun karşılığında ürün girdileri ise, tohumdan gübreye, elektrikten suya, ilaçtan mazota iki kattan fazla arttı. Bizleri duyan herkese, ‘Yerliyiz, milliyiz’ diyenlere sesleniyoruz. Yürekleriniz sızlıyorsa, vicdanınız varsa, pamuğa acilen en az 1.5 lira destek vermelisiniz. Bunu da peşin ödemelisiniz” şeklinde konuştu.

 

 

“NARENCİYE ÜRETİCİLERİ DE DERTLİ”

 

 

Narenciyede de aynı sorunların yaşandığına ve üreticilerin dertli olduğuna vurgu yapan Ayhan Barut, “Narenciye fiyatları de geçen yıldan aşağıya seyrediyor. Verim de düşük. Mayıs ayında oluşan aşırı sıcak ve poyrazlanmadan dolayı çiçek dökümü oldu. Bu da rekolteyi düşürdü. Narenciyede minimum yüzde 50-70 verim kaybı var. Bazı ağaçlarda hiç ürün yok. Narenciyedeki desteklemeleri acilen ödeyin. Çiftçilerimiz Ziraat Bankası’na olan borçlarını en az 2 yıl süreyle faizsiz olarak erteleyin. Gelin siyasi ayrım gözetmeden hepimiz elimizi taşın altına koyalım, bu çileye son verelim” dedi.