CHP’li Barut: Üreticiyi perişan ettikten sonra ihracat yasağını kaldırdılar

CHP’li Barut: Üreticiyi perişan ettikten sonra ihracat yasağını kaldırdılar
21 Temmuz 2020 10:43

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, patates ve soğanda 7 Ocak’tan bu yana süren ihracat kısıtının üreticinin elinde ürün bittikten sonra kaldırıldığını belirterek, mağdur edilen üreticilerin zararının karşılanmasını istedi.

 

 

“HASAT BİTTİ, YASAK GİTTİ”

 

 

İhracat yasağıyla rant ve yandaşlar için patates ve soğan üreticilerinin mağdur edildiğine dikkat çeken Barut, “Hasat bitip ürünler çiftçinin elinden çıktıktan sonra yasağı kaldırdılar. Bu kararla birileri rant elde edecek, çiftçinin değil rant sağlayan bazı tüccarın ve yandaşın yüzü gülecek” dedi. Yakın zamanda limon hasadının başlayacağını anımsatan Barut, soğan ve patateste yapılan yanlışa düşülmemesi ve yerli üreticilerin mağdur edilmemesi için 7 Nisan’dan bu yana ihracatı ön izne bağlanan limondaki yasağın da kaldırılmasını istedi.

 

 

“ÇİFTÇİNİN DEĞİL RANT ELDE EDECEKLERİN İŞİNE YARAR”

 

 

Ticaret Bakanlığı, 19 Temmuz’da resmi gazetede yayınlanan tebliğle 7 Ocak’tan bu yana süren patates ve soğan ihracatındaki ön izin şartını kaldırdı. Patates ve soğanda ihracat yasağı nedeniyle ürünlerin maliyetini bile kurtarmadığı için elde kaldığını, işçilik ve nakliye parasını bile karşılamadığı için tarlada çürümeye terk edildiğini hatırlatan Barut, “Üreticilerin binbir emekle ürettiği patates ve soğan tarlada çürümeye terk edilirken, ‘İhracat yasağını kaldırın’ feryadını duymadılar. Bu yetmezmiş gibi hasat zamanı Mısır’dan binlerce ton patates ve soğan getirip yerli çiftçiye darbe vurdular. Şimdi üreticinin elinde ürün yok. İhracat yasağının kaldırılması çiftçinin işine değil rant elde edecek bazı tüccar ve yandaşın işine yarayacak” diye konuştu.

 

 

“LİMONDA HASAT BAŞLAMADAN İHRACAT YASAĞI KALDIRILMALI”

 

 

Limonda da 7 Nisan 2020 tarihinden bu yana ihracat yasağı bulunduğuna dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:

 
“Madem soğan ve patateste ihracat kısıtlaması kaldırılıyor limonda da aynısı yapılmalı. Patates ve soğandaki yanlışa limonda düşülmemeli. Limonda ihracat kısıtlaması nedeniyle on binlerce ton limon ihraç edilemediği için depolarda çürüdü. Ağustos ayı ortası ve sonlarına doğru yeni hasat sezonunda Türkiye’de 1 milyon 200 bin ton civarında yeni limonun hasadına başlanacak. Üreticinin ve tüketicinin patates ve soğanda olduğu gibi mağdur olmaması için sesimizi duyun. Limonda ihracat yasağını bugünden tezi yok kaldırın. Çiftçinin yüksek üretim maliyetlerine çözüm bulun. İhracatı yasaklayacağınıza ithalatı engelleyin ve üreticiye destek verin.”