CHP’li Barut: Tarım Kredi Kooperatifi’nde genel müdür skandalı!

CHP’li Barut: Tarım Kredi Kooperatifi’nde genel müdür skandalı!
5 Mart 2020 10:16

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Tarım Kredi Kooperatifleri’yle ilgili kamuoyuna yansıyan skandal nitelikteki iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Toplam 1 milyon 100 bin çiftçi ortağı bulunan kooperatife mevzuatlara aykırı biçimde 5 Aralık 2017 tarihinde AKP’nin eski milletvekili Fahrettin Poyraz’ın genel müdür atandığını söyleyen Barut, aradan geçen 2 yılın ardından 2019 senesinde yapılan genel kurul kararıyla bu durumun düzeltilmeye çalışıldığını belirtti.

 

 

“KOOPERATİF SÜREKLİ GÜNDEMDE”

 

 

 

Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada 1581 Sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanunu’na göre yönetilen Tarım Kredi Kooperatifleri’nin sürekli olarak çeşitli skandallarla gündeme geldiğini aktaran Ayhan Barut, “Personel alımında yaşanan skandallar ve kadın adaylara cinsiyetçi ayrım yapılmasıyla gündeme gelen, çiftçiye yüksek faizle ve pahalı gübre satmakla suçlanan kurumda sular hiç durulmuyor” dedi.

 

 

“UYMADIKLARI YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRDİLER”

 

 

Tarım Kredi Kooperatifleri ile ilgili yaşanan gelişmeleri değerlendiren Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Özel bir yasayla yönetilen ve bu kanuna dayanarak hazırlanan insan kaynakları yönetmeliğine göre, Tarım Kredi Kooperatifleri’nde emekli olanlar istihdam edilemiyor. Ancak Genel Müdür Fahrettin Poyraz’ın milletvekilliğinden emekli olmasına rağmen İnsan Kaynakları Yönetmeliğine aykırı şekilde atandığı belirtiliyor. Bu usulsüzlüğü kapatmak için 2019 yılında yapılan birlik genel kurulunda, yönetmeliğin kişiye özel değiştirildiği, emeklilik şartının kaldırıldığı söyleniyor. Genel müdürün milletvekili emekli maaşı, genel müdür maaşı, teşvik primi, huzur haklarıyla birlikte aylık gelirinin 100 bin lirayı aştığı dile getiriliyor. Bu iddialar doğru mudur, bununla ilgili yetkililerin bir tasarrufu olacak mı? Kamuoyuna bir açıklama yapılmasını bekliyoruz.”