CHP’li Barut: Emeklilikte Yaşa Takılanlar sorunu tarihe gömülsün!

CHP’li Barut: Emeklilikte Yaşa Takılanlar sorunu tarihe gömülsün!
2 Nisan 2020 12:12

ANKARA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, yasanın geriye doğru işletilmesinden kaynaklı emeklilik hakları elinden alınan Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın (EYT) virüs salgını nedeniyle ayrıca mağdur olduğunu, iş, aş ve ekmek bulmakta zorlanan yüz binlerce insanın sorunlarına çözüm üretilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi sunan Barut, hükümeti göreve çağırdı.

 

 

“SALGINLA YİNE MAĞDUR OLDULAR”

 

 

Koranavirüs salgınının dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de sağlığı ve ekonomik-sosyal yaşamı tehdit ettiğini belirten Ayhan Barut, “Koronavirüs salgını dolayısıyla Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak adlandırılan yüz binlerce insanımız da büyük sorun yaşıyor. 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensubu olarak çalışma hayatına başlayan EYT mağdurlarının sorunları aslında, 4447 Sayılı Kanunun geriye işletilmesinden kaynaklanıyor. Erkeklerde 25 yıl 5000 gün, kadınlarda ise 20 yıl 5000 gün çalışma şartlarına göre emekli olabilecek yurttaşlarımız, ‘kademeli emeklilik’ uygulamasıyla mağdur edildi” dedi.

 

 

“ÇARE ÜRETİLMELİ”

 

 

Adalet ve Kalkınma Partisi ile iktidar ortağı MHP’nin defalarca söz vermesine rağmen EYT mağduriyetini bitirmediğini vurgulayan Barut, ” Emeklilik şartı için gerekli olan prim ve gün sayısını fazlasıyla yerine getirmiş vatandaşlarımızın mağduriyeti hala sürüyor. Bu insanlarımızı devlet ‘gençsin’ diyerek emekli etmiyor, özel sektör ise ‘yaşlısın’ diyerek işe almıyor. Salgın nedeniyle zaten krizin ekonomik-sosyal boyutu çok ağırlaştı. Bu insanlarımız için çare üretmelidir, emeklilikleri sağlanmalı ve bu sorun ortadan kalkmalıdır” diye konuştu.

 

 

“İŞ VE AŞ İÇİN ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYORLAR”

 

 

EYT mağdurlarının emekli olamadığı için iş ve aş bulmak amacıyla çalışmak zorunda kaldığını ifade eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:

 
“Herkesi tehdit eden Koronavirüs salgını dolayısıyla salgının yayılımını önlemek için herkes evde kalınmasını istiyor ama EYT mağdurları, emekli olamayıp hala çalışmak zorunda olduğu için büyük bir risk altında hayatını sürdürmeye çalışıyor. Emeklilik hakkı adeta gasp edildiği için zaten mağdur olan bu yurttaşlarımızın salgınla ayrıca mağdur oldu. Bu mağduriyetin giderilmesi, can yakan sorunlarının bitmesi için herkesin sorumluluk duygusuyla harekete geçmesi gerekiyor. Yıllarını çalışıp çabalayarak, primlerini ödeyip hizmet ederek geçiren bu insanlarımızın çığlığını herkesin duymasını istiyoruz.”

 

 

EYT’LİLER İÇİN SORDU

 

 

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut’un, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na sunduğu önergede şu sorular yer aldı:
1- Neden Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen yurttaşların feryadına duyarsız kalınıyor?
2- Defalarca söz verildiği halde EYT mağdurlarının sorunu niye çözümsüz bırakılıyor?
3- Salgınla mücadelede milyonlarca EYT’linin sorununu görmezden gelmeye devam mı edeceksiniz?
4- Hakları ellerinden alınan EYT mağdurlarının sorunlarına çözüm üretmek amacıyla yeniden bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?”