CHP’li Barut: Emeklilerden sağlıkta katılım kesintisi yapılmasın!

CHP’li Barut: Emeklilerden sağlıkta katılım kesintisi yapılmasın!
27 Şubat 2020 09:55

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, sağlık hizmetinden yararlanan emekli yurttaşların maaşlarından ilaç, muayene ve tıbbi malzeme katılım payı kesintisi yapılmaması için yasa teklifi hazırladı. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi’ni Meclis’e sunan Barut, “Ekonomik krizin vurduğu, maaşları açlık ve yoksulluk sınırının altında olan emeklilerimizin kesintiye değil desteğe ihtiyacı var. Bu nedenle kesintiler iptal edilsin, emekli maaşları insanca yaşam koşullarına uygun hale getirilsin” dedi.

 

 

“EMEKLİLERİMİZ SORUNLARLA BOĞUŞUYOR”

 

 

Türkiye’de emeklilere sunulan yaşam kalitesi ve maddi refahın, bir çok ülkenin altında olduğuna dikkat çeken Ayhan Barut, “Son yıllarda yaşanılan ekonomik kriz bütün kesimleri vurmuş, halkın satın alma gücü azalmıştır. Bu durumdan en çok etkilenen kesimlerden birisi de emekliler olmuştur. Maaşları yoksulluk hatta açlık sınırının da altında olan emeklilerimiz hayatları boyunca çalışmış devlete olan sağlık primlerini ödemişlerdir. Ancak emekli olunca bağlanan maaşları ve sunulan imkanlar rahat bir nefes alacakları dönemde onları ekonomik sıkıntılarla baş başa bırakmıştır” diye konuştu.

 

 

“EMEKLİLERDEN KATILIM PAYI ALINMASIN”

 

 

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun, ‘Katılım payı alınmayacak haller, sağlık hizmetleri ve kişiler’ ile ilgili kısmının düzenlendiği 69’uncu maddesine ‘Emekliler’in de eklenmesini isteyen Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Sosyal devlet ilkesi gereğince tüm yurttaşlar gibi emeklilerimiz de ücretsiz sağlık ve eğitim gibi haklara sahiptir. Yaşı gereği bazı sağlık problemlerini fazlasıyla yaşayan emekli yurttaşlarımız, sağlık hizmetlerinden en çok yararlanan gruplardan birisidir. Hal böyle olunca da emeklilerden kesilen ilaç, muayene katılım ve tıbbı malzeme katılım payları emekli yurttaşlarımızın belini biraz daha bükmüştür. Emeklilerimizin sağlık hizmetlerinden yararlandığında muayene, katılım, ilaç ve tıbbi malzeme katılım paylarından muaf olmaları zaten geçim sıkıntısı ile boğuşan emekli vatandaşlarımıza bir nebze de olsa fayda sağlayacaktır. Yasa teklifimizin amacı emekli yurttaşlarımızın yaşam kalitesini artırmak ve onlara sağlıklı bir yaşam sunulmasını hedeflemektir. Bununla birlikte açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşam sürdürmeye çalışan emeklilerimizin insanca yaşam koşullarına sahip olmasını ve maaşlarının buna göre arttırılmasını istiyoruz.”