CHP’li Barut: Çiftçilerimiz dört gözle zararın karşılanmasını bekliyor

CHP’li Barut: Çiftçilerimiz dört gözle zararın karşılanmasını bekliyor
9 Ocak 2020 12:28

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, aşırı yağışların ekili ve dikili tarım alanlarını suya gömdüğü Adana’da üreticilerin dört gözle zararlarının karşılanmasını beklediklerini söyledi. Aşırı yağışların sular altında bıraktığı ekili ve dikili tarım alanlarında inceleme yapan Barut, “Üreticinin mağduriyeti oldukça büyük. Acil bir şekilde hasar tespiti yapılmasını, drenaj kanalları ve nehir ağızlarının temizlenmesini, çiftçi borçlarının ertelenmesini, Tarım Bakanı’nın bölgeye gelip çözüm üretmesini istiyoruz” dedi.

 
“BAKAN GELSİN”

 

 
Aşırı yağışlardan en fazla etkilenen Seyhan, Sarıçam, Yumurtalık, Karataş ve Yüreğir’de incelemelerde bulunan Ayhan Barut, üreticilere ve yurttaşlara ‘geçmiş olsun’ dileğinde bulundu. Özellikle ekili ve dikili alanların tamamen sular altında kaldığı Yüreğir ve Karataş’ta zarar boyutunun çok yüksek olduğunu aktaran Barut, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ivedilikle çözüm üretmesini istedi. Sular altında kalan marul tarlasını gösterip yaşanan mağduriyetin büyüklüğüne dikkat çeken Ayhan Barut, “23 Aralık’tan bu yana bölgemizde aralıklarla çok şiddetli yağış meydana geldi. Ekili ve dikili tarım alanları sular altında kaldı. Bugüne dek metrekareye 350 kilogramın üzerinde yağış düştü. Vatandaşlarımız ve üreticilerimiz çok mağdur oldu. Defalarca Tarım ve Orman Bakanı’nı bölgemize çağırıp inceleme yapmasını ve çözüm üretmesini istemiştik. Ama hiç sesimizi duymadılar. Bu çağrımızı yineliyoruz. Lütfedip bölgemize gelsinler, inceleme yapıp zararların tespiti ve karşılanması için adım atsınlar” diye konuştu.

 
“DESTEKLEME PRİMLERİ ERKEN ÖDENSİN”

 
Aşırı yağış nedeniyle Adana’da 200 bin dekarlık ekili ve dikili tarım alanının sular altında kaldığına işaret eden Barut, “Çok büyük zarar var. Artık sesimize kulak versinler. Bu benim değil, milletin, üreticinin sesidir. Çiftçilerimizin acilen Tarım Kredi Kooperatifi, Ziraat Bankası borçları faizsiz 2 yıl süreyle ertelensin. Önümüzdeki yıla ekim ve dikim yıl yapabilmesi için çiftçilere ayni ve nakdi, tohum, gübre, para ve kredi yardımı gibi yardımların yapılması lazım. Her yıl Temmuz ve Ağustos aylarında tarımsal ürünlere verilen destekleme primleri, afet ve yaşanan mağduriyet nedeniyle bu yıl erken, hatta şimdilerde ödensin. Üretmekten başka suçu olmayan üreticilerimizin bu zararı devlet tarafından telafi edilmelidir” şeklinde konuştu.