CHP’li Aydoğan’dan Galata Kulesi tepkisi: Düşman kıymaz!

CHP’li Aydoğan’dan Galata Kulesi tepkisi: Düşman kıymaz!
13 Ağustos 2020 12:15

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Turan Aydoğan 12 Mart’ta İBB’nin yetki alanından çıkarılan Galata Kulesi’ne Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyon adı altında yaptırılan yıkımı TBMM gündemine taşıdı.

 

 

Tarihi ve kültürel mirasımıza yönelik genel bir yıkım olduğunu ve konun araştırılması gerektiğini ifade eden Aydoğan aynı zamanda Kültür ve turizm Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

 

 

2020 yerel seçimlerinde CHP’ye geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) birçok yetkisini tırpanlayan iktidar Galata Kulesi’nin de yetkisini İBB’den almıştı. Yetki değişikliğinin ardından Tarihi Galata Kulesi’nde Bakanlık tarafından restorasyon çalışması başlatılmış, çalışmaların Eylül ayında bitirilmesi öngörülmüştü. Dün sosyal medyada paylaşılan görüntülerle restorasyon adı altında tarihi bir mirasın tahrip edildiği ortaya çıktı. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, 2020 Bütçe görüşmeleri sırasında Kültür Bakanı’na tarihi ve kültürel yapıların tadilat adı altında tahrip edildiği konusunda uyarıda bulunduğu ifade ederek; “Plan Bütçe Komisyonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçe görüşmeleri esnasında Sayın Bakan’a konuyla ilgili hassasiyetimizi ilettik. Yapılan yanlış tadilatlarla ilgili örnekler verdik. Öyle tuhaf işler yapılmış ki trajikomik görüntüler çıkmış ortaya. İnsanın içi acıyor. Hepsini fotoğraflarıyla göstere göstere anlattık fakat hiç anlamamış olacaklar ki 1500 yıllık mirasa saldırı olurken bu saldırıya, tahribata izin veren konumda olup hala o koltukta oturmayı hak görüyorlar kendilerine.” şeklinde konuştu.

 

 

“SÜNGER BOB’A DÖNEN OCAKLI ADA KALESİ, CAM TAVANLI İSHAK PAŞA SARAYI…”

 

 

Yapılan restorasyonlar sonucu aslından çok uzaklaşan ve tarihi dokusu zedelenen eserlerden örnek veren Aydoğan, “Ocaklı Ada Kalesi, Cenevizlilerden kalma eser aslından o kadar uzaklaşmış ki ironik bir şekilde çizgi film karakteri “Sünger Bob”a benziyor. İshakpaşa Sarayı’na cam tavan yaptılar. Tarihî Ayasofya Orhan Camisi’nde tuğla duvarlarına cam kapı monte ettiler. Seyit Battal Gazi Külliyesi’ne Amerikan mutfak dâhil etiler. Yine UNESCO geçici miras listesinde Roma döneminden kalan Mamure Kalesi’nde restorasyon çalışmalarında PVC pencere ve mermer kullandılar. Bunları görmek insanın içini acıtıyor. Bunlar insanlığın ortak değerleridir” dedi.

 

 

“BUNLARA VATANDAŞ OLARAK BİZ ZARAR VERECEK OLSAK…”

 

 

Tarihi ve kültürel değer taşıyan yapılara vatandaş tarafından zarar verildiğinde bunun suç teşkil ettiğini vurgulayan Aydoğan, “Bu çalışmaları yapan kişiler ehil değilseler Bakanlığın sorumluluğundadır. Bu çalışmaları yaptıran arkadaşlarımız kamu görevlileri olarak burada bu görevi doğru yapmıyor ve kamusal bir hizmeti yerine doğru getirmiyorlarsa, bulunduğu makam itibarıyla Bakan’ın gereğini yapması ve olayın idari ve adli soruşturmalarla takip edilmesi gerekir. Çünkü bunlara vatandaş olarak biz zarar verecek olsak, Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri gereği cezalandırılır durumdaysak, kamu görevlileri de aynı şekilde değerlendirilmedir.” ifadelerini kullandı.

 

 

BEKLİYORDUK AMA BU KADAR VİCDANSIZCA BİR DURUM BEKLEMİYORDUK

 

 

Galata Kulesi’nin tahrip edilmesine karşı sessiz kalmayacaklarını vurgulayan Aydoğan, “Şimdi sıra İstanbul’un en özel değerlerinden biri olan Galata Kulesi’nde… 528 yılında inşa edilmiş ve bu zamana kadar ayakta kalabilmiş, şehrin önemli sembolleri arasındadır. Neredeyse 1500 yıldır ayakta ama AKP iktidarının zoruna o da maruz kaldı. UNESCO tarafında 2013’te Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen bir yapıdan söz ediyoruz. Galata Kulesi’nin yetkisini İBB’den aldıklarında bu işin altında bir iş olduğunu anlamıştık elbette ama bu kadar vicdansızca bir durum beklememiştik. Sözünü ettiğimiz değer tüm insanlığın değeridir. Tarihine, kültürüne sahip çıkmak şöyle dursun kendi eliyle zarar veren bir anlayış var karşımızda. Tüm sorumluların hesap vermesi gerekir ve bir daha böyle bir olayla ülkenin hiçbir yerinde hiçbir şekilde karşılaşmamak gerekir. Bu yaşanan bir utançtır. Talan edip yıkmak savaş alanlarında olur. Burada bir yönetim kendi eliyle, hiltilerle temelden yıkıyor, yıkıma göz yumuyor. Savaş olsa kıyılmaz bu değerlere. Konunun takipçisiyiz.” dedi.