CHP’li Aydoğan: Tehlikenin farkına varın!

CHP’li Aydoğan: Tehlikenin farkına varın!
20 Eylül 2020 10:43

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Turan Aydoğan pandemi ile beraber artan çocuk yoksulluğunu Meclis gündemine taşıdı. Aydoğan konu hakkında Meclis araştırma önergesi vererek “Meclis’in acilen çözüm odaklı bir çalışma yapması gerek” dedi.

 

 

Dünya üzerinde var olan eşitsizliklerden ve yoksulluktan en fazla çocukların etkilendiğine dikkat çeken Aydoğan, “Çocukların yoksulluğu sadece çocukluk dönemini değil yaşamlarının tamamını etkiliyor. Bu yoksulluk sonuçları bakımından çocuklar üzerinde kalıcı hasarlar bırakıyor. Bu hasarlar da doğrudan ya da dolaylı olarak toplumun gelişimini etkiliyor. Uzmanların ifadelerine göre yoksul ve yoksun ortamlarda büyüyen çocuklar toplumsal kaynaklardan yeterince faydalanamıyor ve çeşitli risklerle karşı karşıya kalıyor. Takdir edileceği gibi yoksulluk içindeki çocukların kaliteli sağlık, eğitim ve koruma hizmetlerine ulaşmaları da çok daha güçleşiyor. Çocuğun yoksulluk nedeniyle, gelişimi için gerekli koşul, ortam ve hizmetlerden yararlanamaması ve haklarını kullanamaması Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde yer alan çocuğun üstün yararı ilkesi de göz önüne alındığında kabul edilemez bir gerçeği ortaya koyuyor.” dedi.

 

 

YAŞANAN BU KRİZİN FATURASI İLERDE ÇIKAR VE ALTINDAN KALKILAMAZ BİR FATURA OLUR

 

 

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle büyük bir ekonomik kriz yaşandığını ve krizde de en ağır darbeyi alan kesimin yine çocuklar olduğunu vurgulayan ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) son raporunu hatırlatan Aydoğan, “Rapor göz önüne alındığında yaşanan tablonun ne denli ağır olduğu ortaya çıkıyor. Raporda belirtildiğine göre dünyada yoksulluk içinde yaşayan kız ve erkek çocukların sayısının yüzde 15 civarında artarak 1 milyar 200 milyona yükselmiş. Pandeminin dünya genelinde 150 milyon çocuğun daha yoksullaşmasına yol açtığı saptanmış. Bu rakamların artacağı tespiti de durumun vahametini gözler önüne seriyor. UNİCEF merkezi yönetimlere bu anlamda önleyici adımlar atmaları için çağrıda bulunuyor. Tehlikenin farkına varın diyor. Ben de bu bağlamda Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulmasını öneriyorum ve tehlikenin farkına varalım diyorum. Meclis’in bu anlamda derhal harekete geçmesi ve sorunun daha fazla derinleşmeden çözümüne yönelik adımlar atması gerekir. Çocuklarımızı, geleceğimizi göz göre göre tehlikeye atamayız. Dünya genelinde yaşanan bu krizin faturası ilerde çıkar ve altından kalkılamaz bir fatura olur.” ifadelerini kullandı.