CHP’li Aydoğan: Sınıfta kalan MEB ödevlerini yapsın velilerin mağduriyeti giderilsin!

CHP’li Aydoğan: Sınıfta kalan MEB ödevlerini yapsın velilerin mağduriyeti giderilsin!
11 Eylül 2020 11:35

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Turan Aydoğan pandemi sürecinde okul ücretlerine yapılan artışı Meclis gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanının yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Aydoğan, “Pandemi sürecinde sınıfta kalan MEB ödevlerini yapsın” dedi.

 

 

Pandemi ile birlikte alınan tedbirler dahilinde okulların uzaktan eğitim sürecine geçtiğini, bazı istisnai durumlar dışında öğrencilerin uzaktan eğitim alacağını ve okulların fiziki ortamlarının kullanılmayacağını ifade eden Aydoğan, “Uzaktan eğitim ile fiziki ortamda gerçekleşen eğitim arasında maddi bakımdan farklar olacaktır. Personel giderleri, materyal giderleri gibi birçok kalem uzaktan eğitim sürecinde ortadan kalkacaktır. Uzaktan eğitimin fiziki eğitimle maliyetleri aynı değildir. Buna rağmen özel okul ücretlerinde indirime gidilecek yerde zam yapılması ne kadar hakkaniyetli? Veliler bu konuda oldukça sıkıntı yaşıyor. Üstelik böyle alım gücünün düştüğü, ekonomik anlamda zor zamanlardan geçilen bir süreçte. Konu hakkında Bakanlığın bir tasarrufu var mıdır bilmiyorum fakat vatandaşın çok zor durumda olduğunu, tüketici derneklerine şikayetlerin ciddi oranda olduğunu iyi biliyorum” şeklinde konuştu.

 

 

UZAKTAN EĞİTİM ALAN ÇOCUĞUNUN YEMEK VE SERVİS PARASINI NEDEN ÖDESİN?

 

 

Velilerin okullarla yapmış oldukları sözleşmeleri okulların fiziki koşullarından yararlanamadıkları için iptal etmek istediklerini fakat bu yönde de sorunlar yaşandığını ifade eden Aydoğan, “Okullar, restoranlar gibi, kafeler gibi müşteri ağırlandıktan sonra para kazanan kurumlar değiller. Bir öğrenci okula yazıldığı gibi kayıt parasını vermek durumunda. Birçok okul ücretin içine yemek, servis ve kitap parası gibi materyal ve hizmetleri baştan dahil ederek kayıt zamanında tümünü tahsil ediyor veliden. Veli uzaktan eğitim alan çocuğunun yemek ve servis parasını neden ödesin? Çocuğunun eğitimi için dişinden tırnağından arttırıp özel okullara göndermeye çalışan veliler karşı karşıya oldukları bu durum ile ilgili MEB’den bir adım bekliyor.” dedi.

 

 

MAĞDURİYETLER GİDERİLMELİ

 

 

Memleketin temel sorunlarından birinin eğitim olduğuna dikkat çeken Aydoğan, “Eğitim sistemini bir türlü oturtamayan, 18 yılda onlarca kez sistem değişikliği yaparak gençlerin geleceğine, dolayısıyla ülkenin geleceğine kast eden bir merkezi yönetimle karşı karşıyayız. Milli Eğitim Bakanlığı pandemi öncesinde de ciddi anlamda eleştirilen bir kurum fakat pandemi sürecinde öğrencilerin eğitimlerine devam edebilmeleri konusunda başarısız olan, sınıfta kalan MEB şimdi de özel okulların krizi fırsata çevirmeye çalışmalarına seyirci kalıyor. Veliler veryansın ediyor. ‘Çocuklar evde, okullar kısa çalışma ödeneği ile öğretmenlere maaş ödemiyor. Materyaller, personel giderleri, yemek ve servis giderleri ortadan kalkmışken neden taksitlerde indirim uygulanmıyor, üstüne üstlük zamlar yapılıyor?’ diye haklı olarak soruyorlar. Ben de vatandaşın sorusunu Bakanlığa ilettim. Hakkaniyetli bir tutum sergilenmesi için Bakanlık duruma müdahil olmalı ve mağduriyetler giderilmeli.” dedi.