CHP’li Aydoğan: RTÜK yandaşı kayırma, muhalifi bastırma kurumu haline getirildi…

CHP’li Aydoğan: RTÜK yandaşı kayırma, muhalifi bastırma kurumu haline getirildi…
5 Eylül 2020 16:38

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Turan Aydoğan, tarafsız olması beklenen, anayasal bir kurum olan RTÜK’ün adaletsiz kararlarını Meclis gündemine taşıdı. Konunun araştırılması gerektiğini ifade eden Aydoğan Kültür ve Turizm Bakanının yanıtlaması istemiyle soru önergesi de verdi. Aydoğan “Kurumların içi boşaltıldı, liyakat yok diyoruz ya, işte RTÜK bunun açık ve somut örneğidir” dedi.

 

 

Özellikle son dönemde muhalif televizyon kanallarına ağır yaptırımlar uygulayan RTÜK’ün, halkı kin ve nefrete, silahlanmaya teşvik eden, ötekileştirme maksadı güden yayınlar üreten iktidar yanlısı televizyon kanallarının bu tutumlarını görmezden geldiğini ifade eden İstanbul milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Avukat Turan Aydoğan, “RTÜK anayasal bir kurumdur. Adaletin terazisinin hassas biçimde işlemesi gereken bu değerli kurum maalesef maksadını aşan hatta varlık sebebin aksine tutumlar sergiliyor. Yakın zamanda kurumun başında getirilen RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in talimatlarla karar alınmadığını iddia etmiş sonrasında ‘Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından talimat ve telkin olmadı ama olursa talimat ve telkinlerini emir telakki ederiz’ şeklinde ifadeler kullanmıştı. Bu ifadeler Sayın Cumhurbaşkanının iktidar partisinin genel başkanı olduğu gerçeği ile birlikte değerlendirildiğinde, ifadenin anayasal bir kurum olan RTÜK’ün tarafsızlığını yitirmiş olduğunun kanıtı söylemek mümkün.” dedi.

 
İLK YÜZ GÜN İÇİNDE TEMİZLENECEK KİRLERDİR

 
Kültür ve Turizm Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Aydoğan, “Son 18 yılda RTÜK hangi kanala ne sebeple nasıl bir ceza uygulamış sordum. Belki bu sorulara yanıt verdiklerinde karşılaşacakları tablodan hicap duyarlar. Biz biliyoruz zaten yandaşı kayırma, muhalifi bastırma eğiliminde olduklarını. Ayrıca vatandaşın kişisel olarak yandaş kanalların aymazlıkları ile ilgili yoğun biçimde şikayette bulunduğunu da biliyoruz. Bu şikayetlerin sayısını ve sebeplerini de sordum. Bu sorular kurumun kendisi ile yüzleşmesi için sorulan sorulardı. İktidar güdümünde hareket edip sonra da talimat almıyorum diyenlere bir ayna niteliğinde sorular… Kamu kurumları, adı üstünde kamu yararına hareket etmelidir. Siyasi erkin devamlılığını sağlamak gibi bir görev algısıyla hareket ediliyor. Bu durumu Meclis çatısı atında konuşmalı ve sorunu çözmeliyiz. Bütün bu hukuk dışı uygulamalar demokrasiye gönül verenlerle birlikte yöneteceğimiz Türkiye’de ilk yüz gün içinde temizlenecek sorunlar arasındadır. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Bugün yaşanan sorunların çok ciddi bir kısmı hızla çözme ulaşacak sorunlardır. Menzile halk yarını koyup onun için çalıştıktan sonra çözülemeyecek sorun yok.” ifadelerini kullandı.