CHP’li Aydoğan: Mitinglerde çay dağıtıp maskeyi parayla satamazsınız

CHP’li Aydoğan: Mitinglerde çay dağıtıp maskeyi parayla satamazsınız
5 Nisan 2020 14:48

CHP İstanbul Milletvekili Av. Turan Aydoğan Koronavirüs önlemleri dahilinde Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan zorunlu maske kullanımı uygulaması ile ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Aydoğan, “Mitinglerde çay dağıtanlar zorunlu maske kullanımı uygulaması getirip maskeyi parayla satamaz, satmamalıdır” dedi.

 

 
Koronavirüs önlemleri dahilinde açıklanan, insanların kalabalık olduğu ortamlarda maske kullanımı zorunluluğu getirilmesinin doğru olduğunu ancak bu maskelerin ücretsiz dağıtılmayıp satılacağını söylemenin krizi fırsata çevirmek olduğunu, devletin bu tüccar zihniyetiyle hareket edemeyeceğini ifade eden Aydoğan, “Herkes karantinada yediği ekmeği azaltırken, karaborsaya düşmüş ve piyasada 5- 6 TL’den aşağı satılmayan maskeleri zaten alamazken bu yasak vatandaşa ek bir yükten başka bir şey değildir. Herhangi bir cezai işlem uygulanacaksa devlet kendisi bu materyalleri ücretsiz olarak dağıtmalıdır. Yoksa kimseye ‘Neden maske almadın?’ diyerek cezai işlem uygulanamaz. İnsanlar satın alamadıkları bir şey yüzünden nasıl cezalandırılır? dedi.

 
BELEDİYELER ÜCRETSİZ MASKE DAĞITIRKEN DEVLET YAN TARAFTA TEZGAH AÇIP SATIŞ MI YAPACAK?

 
Cumhurbaşkanı’nın açıklamasından sonra CHP’li belediyelerin kısıtlı ödeneklerle canhıraş bir şekilde çabalayarak vatandaşa ücretsiz maske dağıttıklarını hatırlatan Aydoğan, “Yerel yönetimlerin merkezi yönetim tarafından kuşatıldığı, yetkilerinin kısıtlanmaya çalışıldığı bu süreçte yine de sosyal belediyecilik anlayışıyla çalışan belediyeler vatandaşa ücretsiz maske dağıtmaya başladı. Belediyeler ücretsiz maske dağıtırken devlet yan tarafta tezgah açıp satış mı yapacak? Merkezi yönetimin maske dağıtımı yapacak kadar bile bütçesi yok mudur? Yerli maske üretimi yapıldığını ifade eden bakanlarımız vatandaşa satılacak diyerek açıklama yapıyor. Bir yandan da evde kendi imkanlarıyla sağlık çalışanlarına maske üretmeye çalışan kadınlarımızın, yaşlılarımızın olduğu haberleri geliyor. Buradan anlaşılıyor ki Cumhurbaşkanı biz bize yeteriz derken çok haklıydı çünkü devletin varlık göstermesi gereken olağanüstü bir durum ile karşı karşıya olan vatandaş bakıyor ki devlet yok, herkes bir şekilde birbirine yardımcı olmaya çalışıp bu zor günleri atlatmaya çalışıyor.” ifadelerini kullandı.

 

 

“SEÇİM DÖNEMİ ÇAY DAĞITIP SALGIN ZAMANI MASKE SATIYORLAR

 
Koronavirüs salgını öncesinde Cumhurbaşkanı’nın yaptığı mitinglerde dağıtılan çay paketleri hatırlatan ve verdiği önergede Cumhurbaşkanı Fuat Oktay’a “Sayın Cumhurbaşkanı geçtiğimiz aylarda gerçekleştirmiş olduğu mitinglerde vatandaşa çay dağıtmıştır. Bu dağıtılan çay merkezi yönetimin bütçesinden mi karşılanmıştır? Öyle ise dağıtılan her bir paket çay bir maskeden daha mu ucuzdur? Her bir paket çay kadara mal olmuştur? Ayrıca bu çay dağıtımı toplam olarak ne kadara mal olmuştur? Bu maliyet vatandaşın ihtiyacı olan toplam maske maliyetinden az mıdır?” sorusunu yönelten Aydoğan, “Seçim dönemi vatandaşa çay dağıtıp oy isteyenler salgında can derdine düşen aynı vatandaşa maske satacak ve kullanmayan olursa cezalandıracak öyle mi?” dedi.