CHP’li Aydoğan: Memleket siyanür çöplüğüne dönüşüyor

CHP’li Aydoğan: Memleket siyanür çöplüğüne dönüşüyor
30 Ağustos 2020 11:27

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Turan Aydoğan Gümüşhane’nin Boyluca Köyü sınırlarındaki Karamustafa Deresi’nde tespit edilen siyanür sızıntısını Meclis gündemine taşıdı. Aydoğan halk sağlığını tehdit eden bu tür olayların sıkça yaşandığını ve geç olmadan müdahale gerektiğini ifade etti.
CHP’li Aydoğan, Gümüşhane’nin merkeze bağlı Boyluca Köyü’nde özel bir şirkete ait bakır maden ocağından sızan kimyasal içerikli atık suların, Boyluca, Hasköy, Dibekli, Kuluçka ve Övündü köylerinden geçen Karamustafa Deresi’ne karışmasını ve olayın halk sağlığını ciddi biçimde tehdit ediyor olması hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
“BİRİNİN ÖLÜMÜNÜ MÜ BEKLEYECEĞİZ?”
Daha önce de aynı yörede yine aynı firmaya ait tesislerde halk sağlığını tehdit eden faaliyetleri rapor ettiklerini, konuyu o zaman da Meclis gündemine taşıdıklarını ifade eden Aydoğan, “İnsanların yaşamına kasteden bu tür durumlar ciddi denetlemeye ihtiyaç duyulduğunun kanıtıdır. Madencilik faaliyeti gösteren firmaların denetimlerinin daha sağlıklı ve ciddi biçimde yapılması gerekiyor. Söz konusu olan insan hayatı. Gümüşhane Boyluca’da deredeki balıkların nedensiz ölümünden tedirgin olan vatandaş siyanür tehlikesiyle burun buruna olduğunu fark etmiş. Bu insanlar bahçelerini bu dereden suluyor, hayvanlarına bu dereden su içiriyor. Dere çevresinde ağaçları olanlar ağaçlarının kuruduğunu söylüyor. Tehlikenin farkına varılması için birinin ölümünü mü bekleyeceğiz? Gümüşhane Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne yapılan şikayetin ardından gerçekleşen tetkiklerin sonuçları ortada; inceleme sonucunda siyanür, bakır ve magnez değerleri Su Ürünleri Yönetmeliğinin 11. Maddesi kapsamında belirtilen kabul edilebilir değerlerin üstünde çıkmış. Bakanlık derhal müdahalede bulunmalı” dedi.
SİYANÜR ÇÖPLÜĞÜ
Daha önce parti olarak bölgede çalışma yaptıklarını ve bu çalışmanın raporlaştırıldığını hatırlatan Aydoğan, “Bir arpa boyu yol alamıyoruz. Uyarılar, öneriler, veriler iktidarı hiç ilgilendirmiyor. Göz göre göre halkın sağlığı tehlikeye atılırken seyirci kalınması vatandaşın devlete olan güvenini sarsıyor. Bizim uyarılarımızı dikkate almaz da bir an evvel harekete geçmezlerse kötü haberler almamız an meselesidir. Bu kadar açık ve net bir durum karşısında ciddi bir adım bekliyoruz. Gümüşhane ve benzeri durumda olan illerimizde vatandaşlarımız tedirgin bir bekleyiş içinde. Memleketimiz siyanür çöplüğüne dönüşüyor. Yöre halkı Bakanlıktan net bir tavır bekliyor” ifadelerini kullandı.