CHP’li Aydoğan: İktidarın insanlıkla imtihanı: Korona günlerinde talan ve kayyım

CHP’li Aydoğan: İktidarın insanlıkla imtihanı: Korona günlerinde talan ve kayyım
24 Mart 2020 13:45

CHP İstanbul Milletvekili Av. Turan Aydoğan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni bir yönetmelikle doğa talanına aralıksız devam edildiğini ifade etti. Aydoğan konuyu Bakanlığa soru önergesi vererek Meclis gündemine taşıdığını söyleyerek durumu ironik bir şekilde eleştirdi: “Tüm dünya Korona Virüs salgınıyla mücadele verirken bizim Bakanlığımızın bu insanlık mücadelesine sunduğu katkıyı görmeden gelemeyiz. Tarihin en büyük salgını ile karşı karşıya olan insanlık, her koşulda ‘talan’ düşünebilen Bakanlığı da tarihe altın harflerle yazacaktır.” dedi.

 
KORONA FIRSATI; TALANA DEVAM

 
16 Mart 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile koruma altındaki doğal alanların imara açılmasına tepki gösteren Aydoğan, “Korona günlerinde talana devam ederek tarihe geçecek bir yönetim. Haberi okuyunca inanamadım. İnsanlık can çekişirken bizi yönetenlerin derdinin hala talan olması tüyler ürpertici. Salgını resmen bir çeşit fırsat gibi görüp doğal alanlarımıza göz dikenler insanlık suçu işliyorlar.” ifadelerini kullandı.

 
HAZIR SALGIN VAR YAĞMALAMAK İÇİN UYGUN ZEMİN

 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmeliğin 6’ncı maddesine vurgu yapan Aydoğan, “Madde ile açıkça doğal koruma alanları ticari faaliyetlere açılıyor. Üstelik doğal alanların yağmalanmasının ve talan edilmesinin önüne engel olacak bir de şerh yok. Buradaki düşünce gerçek anlamda art niyetli bir düşünce. Biri çıkmış ‘Hazır salgın var kimse fark etmez yağmalamak için uygun zemin’ demiş gibi. Buradan iyi niyet çıkmaz. Nerden tutsanız elinizde kalıyor. Bakanlık derhal geri adım atmalı, hata olduğunu ifade etmelidir.

 
İNSANLIK MÜCADELESİNE BÖYLE KATKI SUNULMAZ

 
Güneydoğu’da HDP’li Belediyelere atanan kayyımların da aynı fırsatçılık mantığı olduğunu ifade eden Aydoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm dünyayı etkisi altına alan ölümcül bir salgınla karşı karşıya olunan bu günleri fırsata çevirmeye çalışan, bu tür yönetmeliklerle, kayyımlarla uğraşanlara önerim; canı pahasına işine gidip gelmek zorunda olan vatandaşa, yine canlarını ortaya koyup, insanlara şifa vermek için gece gündüz çalışan sağlık çalışanlarına, emekçilere bakıp biraz feyz alsınlar. Tarih, bu süreçte yaşananları yazacak. Dünyaya böyle bir miras bırakmamak için el birliği ile mücadele etme zamanıdır.”