CHP’li Aydoğan: Başta yapacaklarını sonda yapıp kamuyu zarar uğrattılar

CHP’li Aydoğan: Başta yapacaklarını sonda yapıp kamuyu zarar uğrattılar
20 Haziran 2019 14:15

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan Gümüşhane’de 2012 yılında yapımına başlanan ve 2015 yılında inşası tamamlanan fakat hala hizmete açılmayan yeni devlet hastanesini meclis gündemine taşıdı. Aydoğan, “Birilerinin ihmali var, bu çok açık. Kamuyu bu kadar zarar uğratan sorumlulara yaptırım uygulanmış mı? diye sordu.

 

 

 

Bağlarbaşı mevkiinde yapımına 2012 yılında başlanan ve 51 milyon liraya mal olduğu ifade edilen 8 katlı, 200 yataklı ve bünyesinde 10 ameliyathane ile 30 yoğun bakım ünitesi yer alan yeni devlet hastanesinin inşaatı 2015’te tamamlandı. İnşaatın tamamlanmasının ardından, yamaç arazide elde edilen alan üzerine inşa edilen hastane binasında ve zemininde çatlaklar oluştuğu gözlendi. Gümüşhanelilerin bu duruma gösterdikleri tepki üzerine Sağlık Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru soran CHP’li Aydoğan, “Ben Gümüşhane Torul doğumluyum. İstanbul’da yaşayan hemşerilerimle sürekli temas halindeyim. Bu hastane sorunu ile ilgilenmemi istediler ben de araştırdım ve gördüm ki başta yapılması gereken en sonda yapıyor ve vatandaş mağdur ediliyor. Ben inşaatçı değilim fakat az çok bilirim bir yere bir yapı yapılacağı zaman ilk iş zemin etüdü yaptırmak olmalıdır. Ayrıca hastanenin yapımı için tercih edilen alan yamaç bir alan. Burada yapılacak bir yapının daha özenli yapılması gerekirdi ki sözünü ettiğimiz yapı bir hastane.

 

 

“HER ŞEY BİTMİŞ, BİNA YAPILMIŞ UZMANLARDAN ŞİMDİ GÖRÜŞ ALINIYOR”

 

 

“Her şey bitmiş, bina yapılmış uzmanlardan şimdi görüş alınıyor” diyerek tepki gösteren Aydoğan, “Proje ihalesi açık ihale usulü ile değil de pazarlık olarak çıkılmış. Bakanlık kendi inisiyatifi ile 6 firma davet etmiş. İnsan merak ediyor bu 6 firma neye göre seçildi? Bir tuhaflık daha var; 2018 yılında Balıkesir Edremit’te yine 200 yataklı bir hastane projesine verilen en düşük fiyat 357 bin 500 TL. Gümüşhane’deki hastane için 2012 yılında bu hastane için Bakanlık projeyi pazarlıkla teslim ettiği firma ile 45 bin TL’ye anlaşmış. Arada 6 yıl var ama hadi olsun yarısı. Konunun uzmanları işin 150 binden aşağı çıkmayacağını söylüyorlar zaten. Burada dikkat çekmek istediğim nokta şu; pazarlıkla 45 bine anlaşmışsın çok güzel, ama projeni takip ediyor musun? Bu firma projeyi çok çok uygun bir fiyata verdi ama layığı ile yaptı mı? Nitekim yapmamış. Firma, projeyi kendi internet sitesinde yayınlamamış daha ne diyeyim” ifadelerini kullandı.

 

 

FAALİYETTE OLMAYAN HASTANEYE YEMEK İHALESİ

 

 

Hastanede sadece MR bölümünün faaliyet gösterdiğini bildiklerini ifade eden Aydoğan, “Bakanlık hastane için yemek ihalesine çıkmış. 24 ay için; 250.000 öğün kahvaltı, 550.000 öğün yemek, 100.000 öğün diyet yemek, 100.000 öğün diyet kahvaltı, 100.000 öğün ara öğün, 7.200 öğün diyaliz. Bu miktarlarında ihale edilip bir firmaya verilmiş. Hizmete açılmamış bir hastanede bu öğünler firmadan alındı mı, alındıysa kimlere verildi? Alınmadıysa firmanın ödemesi yapıldı mı? Bu soruları da ayrıca soracağım. Burada üstünde durmak istediğimiz şey kamunun zarar uğratılmasını engellemek. Olmuş bitmiş deyip üstüne düşmezsek aynı şey başka yerde yine karşımıza çıkacak. Bunların uyarılarını yapmak durumundayız. Bakanlığa gönderdiğim soruların yanıtlarını bekliyorum. Umarım Bakanlık sorumluluğunun bilincinde davranır.

 

 

İstanbul Milletvekili Av. Turan Aydoğan’ın Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından yanıtlaması istemiyle sorduğu sorular:

 

 

1. Proje ihalesi neden açık ihale usulü değil de pazarlık olarak çıkılmıştır?

2. Bakanlığınız neden kendi inisiyatifinde belirlediği sadece 6 firma davet etmiştir? Bu 6 firma neye göre belirlenmiştir?

3. Çağırılan 6 firmadan teknik yeterliliklerine ait belgeler (iş deneyim) istenmiş midir?

4. Mevcut bina, projelendirme aşamasında yeterli zemin etüdü yapılmış mıdır? Zemin etüdü raporları mevcut mudur? Raporları yetkili kurum kontrol etmiş midir?

5. Zemin etüdü hangi yöntemler kullanılarak yaptırılmıştır?

6. Zemin etüt çalışması yapılırken kontrol mühendisi gözetimi dikkate alınmış mı?

7. Zemin etüt çalışmaları yapılırken çalışmanın görsel olarak kayıt altına alınmış olması gerekliliği göz önüne alındığında; bu kayıtlar kurumda mevcut mudur?

8. Yapının statik projesi zemin etüt raporlarına göre yapılmış mıdır? Herhangi bir zemin güçlendirme uyarısında bulunulmuş mudur?

9. Zeminin yetersizliği raporlarla ön görülmüş müdür? Öngörülmüşse neden bu alan tercih edilmiştir?

10. Zeminde oturma ve kayma meydana geldiğinde proje müellifi firmadan ve yetkili kontrol mühendislerinden savunma istemiş midir? Herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır?

11. Kamuyu bu kadar zarar uğratan ve insan hayatını riske atan bu tarz projelerde gerekli bilimsel çalışmaların yapılıp yapılmadığı konusunda bir araştırma ve soruşturma yapılacak mıdır?

12. Eğer gerekli bilimsel çalışmalar yapılmış ve buna göre projelendirilmişse ihaleyi alan müteahhit firmanın uygulamada herhangi bir hata veya eksikliği olup olmadığı kontrol edilmiş midir? Eksik veya hata varsa yaptırım uygulanmış mıdır? Ya da uygulanacak mıdır?