CHP’li Aydınlık: Esnaf entübe edildi, kaybediyoruz!

CHP’li Aydınlık: Esnaf entübe edildi, kaybediyoruz!
25 Kasım 2020 10:20

Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, esnaf sorunlarına dikkat çekti ve “esnaf entübe edildi, kaybediyoruz” dedi. Açıklamalarında esnaflardan çok sayıda telefon aldığını ifade eden Aydınlık, “şu anda esnaf perişan, çaresizlik içerisinde. Esnaflarımızdan çok sayıda mesaj ve arama alıyorum. Söyledikleri özetle şu: Ölüyoruz, sesimizi duyun!”.

 
VERİLEN TEK DESTEK; BORÇLANMA!

 
Esnafa yönelik alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu ifade eden Aydınlık, “gelinen bu noktada esnafın yaşaması çok zor. Bugün ben iyi durumdayım diyen bir tane esnaf bulamayız, gördüklerimiz, duyduklarımız, gelen mesajlar esnafta bıçağın kemiğe dayandığını gösteriyor. Pandemi süreci başladığından beri esnafa verilen tek destek; borçlanma. Yazıklar olsun 40 yıldır devletine vergisini ödeyen esnafa 40 gün bakamayan bir hükümetle karşı karşıyayız. Esnaf odaları, meslek odaları isyan ediyor. Sesini duyan bir Allah’ın kulu yok. Bu şartlara esnaf maalesef daha fazla dayanamayacak” diyerek esnafın hükümetten gereken desteği alamadığının altını çizdi.

 
ÖTV KALDIRILMALI, ESNAFIN VERGİ BORCU AFFEDİLMELİ

 
Esnafın durumunun pandemi öncesine dayandığını belirten Aydınlık, “bu durum pandemiye özel bir durum değil. Bu durum salgın öncesinde AKP’nin yıllardır yandaşı kayıran, 5 müteahhidi kollayan, kendi çiftçisini yabancı çiftçiye tercih eden, evrensel hukuk normlarına aykırı yanlış politikalarına dayanıyor. Esnaf zaten pandemi öncesinde de perişandı, yüksek maliyetler, ödenemeyen vergiler, krediler, yüksek enflasyon her gün esnafı yok ediyordu üzerine bir de pandemi gelince işler kurtarılamaz noktaya geldi. Bu saatten sonra yapılacaklar kurtarır mı bilemem ama esnafın üzerindeki yük acilen kaldırılmalı. Elektrikten, sudan, akaryakıttan ve benzeri kalemlerden ÖTV kaldırılmalı, esnafın vergi borcu affedilmeli. Bu ülkeyi ayakta tutan esnaftır; lokantacıdır, fırıncıdır, bakkaldır, büfelerdir, kırtasiyecidir… O nedenle bu insanlarımıza devlet elini uzatmalıdır” diyerek çözüm önerilerini sıraladı.

 
ERDOĞAN’IN SÖZLERİNİ HATIRLATTI

 
Ülke ekonomisiyle alakalı eleştirilerine devam ederken Erdoğan’ın sözlerini hatırlatan Aydınlık, “Sayın Erdoğan’ın geçmişteki ‘24’ünde siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz’ sözlerini hepimiz hatırlıyoruz. Milletçe yaşadık ve gördük; yeni atanan Merkez Bankası Başkanı faiz artırımına gitti. Ekonomi kan ağlıyor, bu saatten sonra radikal kararlar alınmadığı sürece bir toparlanma olacağını düşünmüyorum. 18 yılın sonunda hala reform yapacağız diyorlar, ekonomiyi mahvettiler. Ne esnaf, ne çiftçi, ne sanayici memnun hayatından. Ekonominin düzeleceğine dair hiç kimse de bir inanç yok. O nedenle bu hükümetle bu millet daha fazla yürümez, kendisine destek değil köstek olan bu iktidarı ilk seçimde sırtından atar” diyerek sözlerini noktaladı.