CHP’li Avcılar, Genel Merkez’de tanıtımda, işçiler 5 aydır direniyor!

CHP’li Avcılar, Genel Merkez’de tanıtımda, işçiler 5 aydır direniyor!
23 Eylül 2016 16:23

Avcılar Belediyesinde işten atılan işçiler, 5 aylık direniş süresindee 2 bayram, bir darbe girişimi ve OHAL’i yaşadılar.

 

 

 

 

 

 

Avcılar Belediyesinde işten atılan işçiler, direnişlerinde 5 ayı geride bıraktı. 5 aylık direnişte 2 bayram, bir darbe girişimi ve OHAL’i karşıladıklarını söyleyen işçiler, “İki talebimiz var. Sendikalı olarak işimize dönmek. Üzerimize atılan lekeden (Yüz kızartıcı suçtan atıldılar) kurtulmak” dedi.

 

 

 

Avcılar Belediyesinde Tomurcuk isimli taşeron şirkette çalışan işçiler, yemek istirahati, çay molası yapmadan çalıştıklarını sürekli bir baskı altında çalıştıklarını anlattı. Bu baskılara ücretlerin de geç yatması eklenince işçiler çalışma koşullarının düzeltilmesi için sendikalaşma kararı aldı. İşçiler yaşadıkları süreci şöyle anlatıyor: “Burada çalışırken maaşlarımız sürekli geç ödendi. 2-3 ay maaş alamadığımız zamanlar oldu. Geçinebilmek için belediyedeki işimiz dışında hurda toplamaya çıkıyorduk. Baktık ki böyle gitmiyor. Buna karşı anayasal hakkımızı kullandık ve sendikaya üye olduk.”

 

 

 

İŞÇİLER 25/2’DEN ATILDI

 

Sendikaya üye olduktan sonra ise işçiler belediye yönetimi tarafından sorguya alındığını söyledi. Belediye yönetiminin, sendikadan istifa etmeleri için kendilerini zorladığını belirten işçiler, “Sendikadan istifa etmeyince de işimizden olduk” dedi. Üstelik işten atılan işçiler İş Kanunu’nun 25/2 maddesinden (yüz kızartıcı suç) atıldı. Böyle bir suç işlemediklerini anlatan işçiler, bu maddeden dolayı atıldıkları için işsizlik maaşı bile alamıyor.

 

KARTLAR PATLADI, BORÇ ALACAK KAPILAR TÜKENDİ

 

İşçilerin direnişte oldukları süre boyunca, ekonomik sıkıntıları da arttı. Direniş boyunca işçilerin bir kısmı var olan birikimini tüketti. Çoğu ise yaşamını borçla idame ettirdi. Tabii bir süre sonra kredi kartları patladı. Borç alacak kapılar tükendi. İşçiler en son bir dayanışma ağı kurdu ve bu ağ üzerinden kalem satarak geçimlerini sağlamaya çalıştı.

 

‘BELEDİYE KAMUOYUNU YANILTTI’

 

Bu süre içerisinde Avcılar Belediyesiyle görüşmeler de devam etti. Yapılan görüşmelerden sonra ise Avcılar Belediyesine ait sosyal medya hesaplarından “İşçilerle anlaştık, onlara iş bulduk” şeklinde haberler çıktığını belirten işçiler, “Sorunun çözümü diye düşük ücretli, sendikasız, güvencesiz bir iş sundular. Biz bunu kabul etmedik” dedi. Kısa bir süre sonra belediye yönetimi, belediye binasına “Belediyemizden kadrolu bir tek işçi dahi çıkarılmamıştır. Haksız ve hukuksuz olarak belediyemizin önünde eylem yaptırılmaktadır. Taşeron firma tarafından işten çıkarılan işçilere belediyemizde iş yapan başka bir firmada iş olanağı sağlanmıştır. Belediyemizin farklı bir çözüm üretmesi mümkün değildir” yazılı pankart astı. Pankartın hâlâ belediye binasında asılı olduğunu belirten işçiler, Avcılar Belediyesinin, yürüttüğü propagandayla kamuoyunu yanılttığını söyledi.

 

OHAL İŞÇİYİ VURDU

 

Temizlik işçileri, 15 Temmuz darbe girişimini ve ardından ilan edilen OHAL’i de direnişte karşıladı. OHAL’in ilan edildiği ilk gün bunu fırsata çeviren belediye, zabıtalar aracılığıyla işçilerin direniş çadırını hukuksuz bir şekilde kaldırmak istedi. Buna izin vermediklerini ifade eden işçiler, “Ama sonrasında direnişimizi sessizce sürdürdük. Kahveye gidip oturup, akşam tekrar eve gitmek gibi” dedi.

 

 

CHP’NİN İMDADINA AKP YETİŞTİ

 

Direniş sürerken, Avcılar Belediyesin-de çalışmakta olan temizlik işçileri de ücretleri geç yatırıldığı için iş bıraktı. Temizlik işçilerinin iş bırakması sonucu sokaklardan çöpler toplanmadı. İşçiler, “O pisliği temizlemek için CHP’li Avcılar Belediyesinin yardımına AKP’li Esenyurt ve Küçükçekmece belediyeleri yardıma geldi. Bu iki belediye Avcılar’a hem işçilerini hem de kamyonlarını yolladı” dedi.

 

Kendilerinin de seçimlerde CHP’ye oy verdiklerini söyleyen işçiler, CHP Genel Merkezine de tepki gösteriyor. İşçiler, “Hem CHP’li olup sosyal demokrat olacaksın. Hem taşeron çalıştıracaksın hem de işçi atacaksın. Canımızı sıkıyor. Genel başkanımız çıkıp ‘İşçiyi sendikalaştıracağız, işçiyi örgütleyeceğiz’ diye bağırıyor. Ama sonuç bu. Önce insan sloganıyla yola çıkıp işçiyi bu duruma düşürmek rahatsız edici bir durum” diyor.

 

‘İŞİMİZE DÖNMEK VE LEKEYİ TEMİZLEMEK İSTİYORUZ’

 

Avcılar Belediyesinde yaşanan son işten atmalarla birlikte direniş çadırındaki sayı her gün 220 ile 250 arasında değişiyor. Temizlik işçileri, “Şimdi bizim iki talebimiz var. Birincisi sendikalı olarak işimize dönmek. İkincisi üzerimize atılan lekeden kurtulmak. Sorunun bir an önce çözülmesini istiyoruz” diyor.

 

‘MESLEK ÖRGÜTLERİ NEDEN SESSİZ?’

 

Belediye işçileri, direniş süresince konfederasyonlardan ve meslek örgütlerinden ses çıkmamasına da sitem ediyor. İşçiler, “Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB, TTB bir ziyarette bulunmadılar. Yazılı bir açıklama dahi yapmadılar” dedi.

 

 

Kaynak: EVRENSEL