CHP’li Arslan: AVM’ler küçük esnafı vurdu!

CHP’li Arslan: AVM’ler küçük esnafı vurdu!
15 Eylül 2019 13:59

CHP’li Arslan: “Ekonomik kriz en çok küçük esnafı vurdu. Krizin yükü ile beli bükülen küçük esnafımız bu yetmiyormuş gibi bir de sayısı her geçen gün artan alışveriş merkezlerine (AVM) karşı ayakta kalma mücadelesi veriyor. Esnaf kan ağlıyor, devletten çözüm bekliyor.” dedi.

 

 

 

AVM CENNETİ

 
CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan Türkiye’nin bir AVM’ler cennetine döndüğünü kaydederek Bilgi Edinme Kanunu kapsamında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na sorduğu soruların çarpıcı cevaplarını kamuoyuyla paylaştı.

 

 

İŞTE O RAKAMLAR

 

 

“- Ülkemizde 2003 yılında toplam 67 AVM bulunurken bu sayı 2011 yılında yaklaşık dört kat artarak 261 ‘e ulaştı. 2017 yılında 383 olan AVM sayısı 2018 yılında 393’e yükselmiştir. Son 15 yılda AVM sayısının yaklaşık beş katına çıktığını görüyoruz.

– 2018 verilerine göre en fazla AVM 117 ile İstanbul’da yer alırken İstanbul’u 25 AVM ile İzmir ve 24 AVM ile Ankara izlemektedir.

 

Potansiyelin olduğu her il ve ilçede yeni AVM’ler açılıyor. Bu AVM’ler hemen hemen her alanda faaliyet gösteren küçük esnafı etkilenmektedir. Küçük esnaf rekabet gücü olmadığı için uzun süre yaptığı işi sürdürememektedir. Hükümet küçük esnafı bu orantısız rekabetten korumak için kredi kolaylığı, SGK prim indirimi başta olmak üzere kalıcı önlemler almalıdır.

 
AVM’lerin sayısının bu kadar artması, tüketimi körüklerken, gelirinden daha yüksek harcama yapma alışkanlığını yaygınlaştırmaktadır. Zamlar ve hayat pahalılığı da bu duruma eklenince ödenemeyen kredi kartı borçları gündemden düşmemektedir.

 
İnsanlarımız artık parklar, yeşil alanlar ya da sosyal alanda değil AVM’ler de vakit geçirmektedir. Düşündürücü nokta ise yeni kuşağın çocukluktan itibaren bu tür bir alışveriş merkezi yaşamı iç içe büyümesidir. Farkında olmadan verilen bu alışkanlıkla üreten bireyler değil tüketen bir nesil yaratılmaktadır.

 
Bakkal, market ve büfe sayısındaki artış olumlu olmakla beraber, imalat yapan, tarımsal üretim faaliyetinde bulunan, teknoloji üreten iş kollarında da aynı düzeyde büyüme sağlanmalıdır. Ülkemizin yaşadığı sorunlardan tek çıkışı vardır, o da üretmektir. Duran üretim ülkeyi bir ithal cenneti haline getirdi. Gıdadan eğitime, sağlıktan bir zamanlar dünya pazarını elimizde tuttuğumuz tekstile kadar dört yanımızı ithal ürünler sarmış durumda. Türkiye bu sarmalı kırmalı bir taraftan iç piyasa için üretim yaparken diğer yandan üstün olduğumuz alanlarda dış pazarı yeniden ele geçirmelidir. İşe küçük esnaf ve orta ölçekli firmaları ayağa kaldırarak başlanmalıdır. Bunun ilk adımı ise küçük esnafı orantısız rekabetin kaynağı olan AVM’lere karşı korumak olmalıdır.