CHP’li Antmen’den orman katledenlere hapis cezası teklifi!

CHP’li Antmen’den orman katledenlere hapis cezası teklifi!
24 Şubat 2020 11:54

Mersin’de 1600 ağacı keserek orman katliamı yapan M.Ş.’nin tutuklandıktan sonra serbest bırakılmasının ardından CHP orman katliamı yapanların cezasız kalmaması için kanun teklifi verdi.

 

 

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, teklifinin gerekçesinde ormanların suyu rafine etmekte, iklimi iyileştirmekte, erozyonu ve bazı afetleri önlemekte, su rejimini düzenlemekte, toprağı yerinde tutmakta, yaban hayatına yaşama alanı sağlamakta ve temiz havanın oluşmasına yol açmakta olduğunu belirterek “Ormanların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması hayati bir öneme sahipken Türkiye’de neredeyse her gün orman ve ağaç katliamı yaşanmakta; yeşil alanlar yok edilmekte, orman alanları rant uğruna betonlaşmaya açılmaktadır. Ormanlar bütün insanlığın ortak değeridir ve ormanlara karşı işlenen bütün suçlar bu nedenle bütün insanlığa ve doğaya karşı işlenmektedir” dedi. Teklif yasalaşırsa, orman katliamı yapanlar ve izinsiz ağaç kesenler üç yıldan altı yıla kadar ceza alabilecek.

 

 

Antmen, 6831 Sayılı Orman Kanunu’nda yeterli ceza olmaması ve kanunun gerektiği şekilde uygulanmaması nedeniyle ağaç kesenlerin ve orman yakanların çok cüzi idari para cezaları ile kurtulabilmekte olduklarını ifade etti. Bundan cesaret alan bazı kişi ve gurupların; rant, konut, otel yapmak için orman ve tarım arazilerindeki ağaç ve bitkileri yok etmekte ve yangın çıkarabilmekte olduğunu belirten CHP’li Vekil “Tarım ve Orman Bakanlığı, 2018 yılı başından 27 Eylül 2019 tarihine kadar, 4 bin 132 orman yangını meydana geldiğini açıklamıştır. Bu da durumun vahametini gözler önüne sermektedir. Mersin’de 22 Aralık 2019 Pazar gecesi yapıldığı belirlenen kaçak kesimde 74 bin metre kare ormanlık alandaki 1600 ağacın diplerinden kesilerek, yerinde bırakıldığı belirlenmiştir. Ağaçları katleden kişi yakalanmış, bunu tek başına bir gecede yaptığını öne sürmüştür. Oysa bu denli büyük bir katliamın tek kişi tarafından bir gecede yapılması olanaksızdır. Bölge halkının da dile getirdiği gibi bir rant gurubu tarafından inşaat için bu katliamın yapıldığı belirtilmektedir. Olayı ortaya çıkaran eski Mezitli Mahallesi Muhtarının bu olaydan hemen sonda 400 üzüm ağacının kesilmesi de durumun organize bir şekilde yapıldığı iddialarını kuvvetlendirmektedir” ifadelerini kullandı.

 

 

Antmen, “Kurtuluş savaşı döneminde en zor şartlar altında, düşman işgalinin tehlikesinde dahi 1921 ve 1924 yılları arasında Ormanların korunması için 17’den fazla yasa çıkartılmıştır. Ancak tarihimizden ders alınmadığı, en zor şartlar altında dahi ağacı koruyan Cumhuriyet anlayışına; savaşın ya da benzeri bir zorluğun olmadığı günümüzde uyulmadığı, ormanlarımızın korunmadığı ve mevcut yasaların yeterli olmadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle ormanlara zarar veren ve izinsiz ağaç kesenlerin ağır şekilde, caydırıcı biçimde cezalandırılmaları gerekmektedir” dedi.