CHP’li Antmen’den ‘Çocuk Bakanlığı kurulsun’ önerisi!

CHP’li Antmen’den ‘Çocuk Bakanlığı kurulsun’ önerisi!
9 Kasım 2018 11:55

Plan Bütçe Komisyonunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde konuşan CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen’den “Çocuk Bakanlığı kurulsun” önerisi geldi.

 

 

Görüşmeler esnasında konuşan CHP’li Vekil son 16 yılda 460 bin çocuğun anne olduğunu kaydetti. Çalışan çocuk sayısının 2 milyonu geçtiğini söyleyen Antmen “1 milyon 300 bin çocuk okula gidememekte. Türkiye’de çocukların yoksulluk oranı yüzde 25,3; bu oran Finlandiya’da 3,6 ve Almanya’da 9,8. Yani Türkiye hem Avrupa hem OECD sonuncusu. Son beş yılda 319 çocuk işçi hayatını kaybetti. Bu dönemde iş kazası yaşayan çocuk sayısı yüzde 80 arttı” dedi.

 

 

Küçük yaşta kız çocuklarının tecavüz davalarında “Rızası vardı.” kararları alındığını ve bunun ne Türkiye’nin tarafı olduğu sözleşmelere ne de Anayasaya uymadığını belirten Antmen “Çocuklarımıza, kadınlarımıza, emekçilerimize değer verilmiyor. Hepisini tek bakanlıkta toplamak da bunun ispatıdır. En birinci adımda yapılması gereken Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını; Çocuk Bakanlığı, Aile ve Kadın Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak ayırmaktır” dedi.

 

 

Komisyonda, Türkiye’nin son 15 yılda büyük bir emekçi mezarlığı olduğunu ifade eden Alpay Antmen “Son 15 yılda 22 binin üzerinde işçi kötü çalışma koşullarına kurban gitti. 6,2 milyon kişi işsiz. Sendikalaşma oranı yüzde 12’ye indi. 2002’den bu yana AKP tam 14 grevi yasakladı” dedi.

 

 

Kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 30,8’le 1990’ların gerisinde olduğunu söyleyen CHP’li Antmen “Türkiye burada da OECD sonuncusu. Çalışan 1 milyon kadın işsizlik ya da eş baskısı nedeniyle eve kapandı. Kadınların iş gücüne katılımını kolaylaştıracak çocuk, yaşlı ve engelli bakım hizmetlerine yönelik sosyal güvenlik harcamalarında Türkiye Avrupa Birliği sonuncusu. 2,5 milyon dolayındaki kadının okuma yazması yok, okuyanlar da iş bulamıyor. Çalışanlar yönetici olamıyor, kamuda çalışan kadınların yüzde 34’ü kadın iken yöneticiler içinde bu oran yüzde 13,6’ya düşüyor. Her 10 evlenmemiş kadından neredeyse 4’ü eşi veya birlikte olduğu erkeklerin fiziksel şiddetine maruz kalıyor. Türkiye genelinde kadınların yüzde 36’sı fiziksel şiddete, yüzde 12’si cinsel şiddete maruz kaldığını belirtirken kadınların yüzde 38’i iki şiddet biçiminden en az birine maruz kaldığını söylüyor. Fiziksel şiddet her 10 kadından 1’inde gebelikte de devam ediyor ve maalesef, özellikle, kadın cinayetleri yüzde 1.400 oranında bugüne kadar artarak geliyor. İnşallah Kadın Bakanlığı kurulur ve bürokratların yüzde 50’den fazlası kadın olur” dedi.