CHP’li Altıok: Meclis Başkanı o makamda olmamalıdır

CHP’li Altıok: Meclis Başkanı o makamda olmamalıdır
27 Eylül 2017 13:27

Altıok “ ‘Laiklik yeni anayasada olmamalıdır’ diyen ve Sivas Katliamı sanık avukatlarının neredeyse tümünü çeşitli kademelerinde üst düzey yönetici, bakan, milletvekili, il başkanı yapmış bir partinin Meclis Başkanı da bu makamda olmamalıdır” dedi.

 

 

 

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, daha önce iki kere Meclis Başkanlığı’nca ‘kişisel ve uzun’ bulunduğu gerekçesiyle kabul edilmeyerek iade edilen Sivas Davası önergesini bu defa farklı bir şekilde verdi.

 

Altıok, üçüncü kez Meclis Başkanlığına Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergede “TBMM Başkanlığı 1 Mart 2017 tarihinde Sivas Davası sanıklarıyla ilgili verdiğim soru önergesini ‘kişisel ve uzun’ bularak tarafıma bir üst yazıyla geri göndermiş bulunuyor.

 

Bahsi geçen önergede yer alan sorular şahsım ve Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan tarafından daha önce de sorulmuş ve yanıtsız bırakılmıştı. ‘Sivas Davası sanıkları nerede, kaçı firari, kaçı cezaevinde?’ gibi sorular, ilgili mahkumlar her ne kadar babamın da aralarında bulunduğu 35 insanı yakarak öldürmüş olsalar da ‘kişisel’ değildir” ifadelerini kullandı.

 

 

Zeynep Altıok, önergesindeki sorularının kişisel bir merak olmadığını, Türkiye ve dünya tarihinde kara bir leke olan, sistemli ve bilinçli bir şekilde karanlıkta bırakılan bir insanlık suçuna ait sürmekte olan davanın sağlıklı şekilde ilerleyebilmesi için mühim olduğunu belirtti.

 

Daha önce Meclis Başkanlığınca uzun sorular olduğu gerekçesiyle iki defa kabul edilmeyen önergedeki soruları bu defa kısa bir şekilde soran Altıok “Konunun kişisellik boyutunu açıklığa kavuşturduğumuza göre sorularımı ‘kısa’ şekilde ifade ederek yeniden yöneltmek gereği doğmuştur” dedi.

 

15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ’cü oldukları iddiasıyla gözaltına alınanlara yer bulunamayınca, Sivas Katliamı sanıklarının hücrelerden koğuşa alınma kararı iddialarına ve bu iddialar sonrasında Akit gazetesinin konuyla ilgili “Bakanlık mazlumlara duyarsız kalmadı” manşetine de değinen Altıok “ ‘Laiklik yeni anayasada olmamalıdır’ diyen ve Sivas Katliamı sanık avukatlarının neredeyse tümünü çeşitli kademelerinde üst düzey yönetici, bakan, milletvekili, il başkanı yapmış bir partinin Meclis Başkanı da bu makamda olmamalıdır. Çünkü laiklik ilkesi adil ve bağımsız yargının işleyebilmesi için olmazsa olmazdır. İnsanlık suçlarında tarafsızlığın sağlanması da ancak laiklik ilkesini benimsemiş, tüm partilere ve bu partilerin seçilmişlerinin temsil ettiği tüm vatandaşlara eşit mesafede duran bir parlamento sistemi ve meclis başkanı ile mümkün olabilir” ifadelerini kullandı.

 

Altıok’un ‘hayırlı olsun’ diyerek üçüncü kez verdiği Sivas Davası önergesinde sorduğu sorular şu şekilde;

 

– Halen cezaevlerinde Sivas davasında hüküm giymiş kaç kişi vardır?

– Bu hükümlülerin isimleri nedir?

– İnfazı tamamlanıp serbest kalan hükümlü sayısı kaçtır?

– Bu hükümlülerin isimleri nedir?

– Bu hükümlüler ne kadar süre cezaevlerinde kalmıştır?

– Hakkında arama ve yakalama kararı olan sanık sayısı kaçtır?

– Bu sanıkların isimleri nedir?

– Firari sanıklardan yurtdışında olduğu tespit edilen sayısı kaçtır?

– Bu sanıkların isimleri nedir?

– Bu sanıkların hangi ülkelerde olduğu tespit edilmiştir?

– Hakkında yakalama kararı bulunan sanıkların yakalanması için ne gibi çalışmalar yürütülmektedir?

– Firari oldukları ülkelere talep yazıları gönderilmiş midir?

– Gönderilmişse ne zaman gönderilmiştir?

– Kırmızı bültenle aranan kaç sanık vardır?

– İsimleri nedir?

– Bakanlığınız tarafından Sivas Katliamı hükümlülerinin daha önce başka katliam ve suikast katillerinin sessizce torba yasalarla serbest bırakıldığı gibi serbest bırakılmasına dair bir çalışma yürütmekte midir?

– Fetö sanıklarına yer açmak için Sivas Katliamı hükümlülerinin hücreden koğuşa alındığı haberi doğru mudur?

– Kaç sanık koğuşa alınmıştır?

– İsimleri nedir?

– İnsanlık suçu işleyenlere dönük bir af çalışması söz konusu mudur?