CHP’li Altay: Türkiye’yi bataklığın içine soktunuz

CHP’li Altay: Türkiye’yi bataklığın içine soktunuz
23 Eylül 2017 19:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) pazartesi günü yapacağı referandum öncesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) oylanacak Suriye- Irak tezkeresinin süresinin 1 yıl uzatılmasına ilişkin tezkere görüşmeleri başladı.

 

 

 

 

 

CHP İstanbul Milletvekili ve Grup Başkanvekili Engin Altay konuşuyor.Altay, ” Şehitler gelmesin diye ‘evet’ oyu veriyoruz. Bugün yine Hakkari’den iki şehit haberimiz geldi. Terörle mücadele için her türlü yetkiye rağmen açık hedef haline gelmemizden duyduğum üzüntüyü dile getirmek isterim. MGK kararlarına baktığımızda bir haftadan biri oyalamanıza rağmen bir şey çıkmadı. Neden iç politikaya malzeme ediyorsunuz, ayıp değil mi? AKP ‘El Bab’ı temizledik’ dedi, DAEŞ’in 72 ilde uyuyan hücre evi var. Milli güvenlik sorunumuz var ama varsa yoksa hamaset…. Her meseleye milli dava, mesele diyorsunuz. Muhalafete bilgi vermek diye bir şey vardı. Bir tane bilgi var mı bize verilen? Türkiye’ye bataklığın içine soktunuz. Milleti aldatıyorsunuz, kandırmayın. Bana sorarsınız askeri seçeneği düşünmeyin bile. Ticari, ekonomik, siyasi yaptırımlar var. Şimdi askeri seçenek konuşulmamalıdır. Elbette alınması gereken tedbirler vardır. Sayın Başbakan Lozan’a atıfta bulunmuş, hani Lozan hezimetti? Türkiye’nin müdahalesinin uluslarası hukukta da sorun yaratabilir. Türkiye’nin yapması gereken çatışmasızlık getiren bir ortamı sağlamaktır. Her Kürt’e terörist gözüyle bakamazsınız. Türkiye’yi böler bunlar. Bu ülkede benim ne kadar hakkım varsa Kürtlerin de hakkı vardır. Biz diyoruz ki PKK ile gerektiği mücadeleyi yapsın ama bütün Kürtleri terörist gibi davranan iş ve işlemlerden uzak durmak gerekir. Bizim önerilerimiz şunlardır:

 

1-İç politika malzemesi yapmayın,

 

2-Türkiye’nin yaptırımları arasında askeri seçenek olamaz.

 

3- 7-8 yıldır karşılıksız tehditlerle yaptırım gücü zayıflamıştır. Dış politika için yardıma hazırız.

 

4- Erbil’le Bağdat’ı masaya oturtmak için kullanmıştır bütün enerjisini hükümet.Hükümet, Ortadoğu vizyonunu değiştirmeli. Ortadoğu’yu bütün olarak görülmelidir.

 

Son olarak şu Meclis’e açıklayın, Barzani’nin petrolünü alıp İsrail’e satan şirketin Türk hissedarlarının listesini sunun.” dedi.