CHP’li Akkaya: TBMM önce kendi kapısının önünü temizlesin

CHP’li Akkaya: TBMM önce kendi kapısının önünü temizlesin
19 Ekim 2017 18:30

CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya; TBMM Genel Kurul’unda yaptığı gündem dışı konuşmada; TBMM çalışanlarının özlük hakları ile ilgili yaşadığı sorunları gündeme getirdi.

 

 

 

Akkaya TBMM Genel Kurul’unda yaptığı konuşmada TBMM çatısı altında çalışan emekçilerin çalışma koşulları, ücret ve sosyal hakları açısından pek çok sorunları ve çalışanlar arasında adil olmayan ücret farklılıkları olduğunu belirtti.“TBMM çalışanlarına “eşit işe eşit ücret” prensibi uygulanmalıdır. “Meclis çatısı altında aynı işi yapmalarına rağmen Anayasa’nın ve buna bağlı yasaların amir hükmü olan kanun önünde eşitlik ilkesine” aykırı bir biçimde; adil olmayan bir anlayışla farklı ücretlerle meclis personelinin mağdur edildiğini belirten Akkaya; biran önce bu adaletsizliğin giderilerek; “eşit işe eşit ücret” yaklaşımı çerçevesinde bu sorunun çözümlenmesi gerektiğini ifade etti.

 

 

Akkaya; Meclis çatısı altında emek verenlerin diğer sorunlarını şu şekilde dile getirdi:

 

“Bazı meclis çalışanları azami günlük çalışmanın üstünde çalıştırılmaktadır. Ancak fazla mesai yapan meclis emekçilerimiz ne yazık ki bu ücreti alamamaktadır. Belirlenen bu fix ücret adil olmadığı gibi; bu uygulama hiç hakkaniyetli değildir.Bir başka sorun sosyal haklarda ayrımcılık yapılmasıdır. Şöyle ki; meclis personelinin işe gidip gelmeleri için toplu taşıma kartı verilmektedir. Ancak; dosyalarında geçici de olsa meclis personeli sayılan danışmanlarla siyasi parti gruplarında daimi çalışan personel bu haktan yararlanamamaktadır. Bu da doğru bir uygulama değildir.Çalışan personelin kadro sorunu bulunmaktadır. Meclis bünyesinde hemen hemen aynı işi yapan kadrolu, 4/C’li ve taşeron işçi bulunmaktadır. Ancak bunların hem statüleri, hem ücretleri, hem sosyal hakları farklıdır.

 

Meclisimizin çatısı altında taşeron çalıştırılmaktadır. Bugün taşeron sistemi amacının dışına çıkmış, asıl işin bir parçası olmuştur. Ülkemizde çalışma hayatının kangreni olan taşeron sistemi kaldırılmalı; “ama, lakin, fakat “ demeden kamuda çalışan tüm taşeronlar emsallerinin haklarıyla kadroya alınmalıdır.Bir diğer sorun danışmanların kıdem tazminatı ve işsizlik sigortası sorunudur. TBMM’de 550 milletvekilimize milletvekilliği süresince katkı sağlayan; statüleri danışman, şoför, sekreter vb. olan emekçiler vardır ve bu arkadaşlarımız çalışma süreleri bittiğinde kıdem tazminatından mahrum bırakılmaktadır. Ayrıca bu emekçilerimiz işsizlik sigorta hakkından da yararlanamamaktadır.”

 

Akkaya; TBMM 2018 yılı bütçesi görüşülürken; meclis çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini belirterek; “Meclis’te çıkartacağımız yasalarla işçilere, emekçilere yönelik haksızlıkları gidereceksek, onların sorunlarını çözeceksek, bu meclis bu açıdan güvenilir olacaksa, TBMM önce kendi kapısının önünü temizlemelidir.” dedi.