CHP’li Akkaya: İstihdam seferberliği adı altında halk kandırılıyor

CHP’li Akkaya: İstihdam seferberliği adı altında halk kandırılıyor
20 Kasım 2017 13:08

CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya; Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çalışma Bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada;” İstihdam seferberliği adı altında çalışanların tüm vergilerinin devletten karşılanıyor” söyleminin gerçeği yansıtmadığını belirtti; bu seferberliğin işçinin cebinden kesilen paralarla yapıldığını; reklamlarla milleti yanılttıklarını ifade etti.

 

 
Akkaya; Çalışma Bakanlığının başlattığı ve her yere reklamlarını koydurduğu istihdam seferberliği ile ilgili gerçeğin belirttikleri gibi olmadığını şu sözlerle açıkladı:

 
“İstihdam seferberliğiyle ilgili şöyle bir ilan basılmıştı: “Tarihin En Büyük İstihdam Seferberliği” ve burada da şu yazıyordu: “Çalışanların tüm vergileri devletten!” Bu bir kandırmacaydı çünkü bu çalışanların vergileri devletten değil, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılandı. Dolayısıyla bu işçinin cebinden kesilen paralarla yapılan bir ödemeydi ama bütün ilanlarda devletten karşılanıyormuş gibi; halkı yanıltıcı şekilde yer aldı. “ ifadelerini kullandı.

 
“İSTİHDAMDA 1 MİLYON İŞÇİ YARATTIK SÖYLEMİ KANDIRMACADIR.”

 
Akkaya “AKP hükümetinin İstihdamda 1 milyon istihdam yarattık” söyleminin de tam bir kandırmaca olduğunu belirterek konuya ilişkin şu detayları verdi:

 
“İstihdamın 1 milyonun üzerinde olduğu söyleniyor; ancak bu doğru değildir. Bunun doğru olmadığını yine devletin kendi kayıtlarından; Sosyal Güvenlik Kurumu bilgilerinde görüyoruz. Aralık 2016 ile Ağustos 2017 arasında daimî işçi kadrolarına istihdam edilen işçi sayısı 292.996’dir. Yani “1 milyonun üzerinde istihdam yarattık.” deniyor ama bu Sosyal Güvenlik Kurumu verileri kendi söylediklerini yalanlıyor. Burada Bakanlık olarak aslında stajyer sayısını, kursiyer ve bursiyerlerin sayısını da ilave ederek 1 milyonun üzerinde işçi istihdam edildiğini söylüyorsunuz; ancak hepiniz biliyorsunuz ki stajyer, kursiyer ve bursiyerler işçi statüsünde sayılmıyorlar. Aynı zamanda siz toplum yararına çalışma programında çalışanları da 4/A kapsamına alarak onları da sigortalı kabul ediyor ve sanki istihdama yeni kazandırılan işçiler olduğunu burada iddia ediyorsunuz.”

 
“İŞSİZLİK FONUNUN KULLANIMINDA USÜLSÜZLÜK YAPILMAKTADIR.”

 

 

Akkaya çalışma hayatına ilişkin bir diğer önemli konu olan İşsizlik fonuna değinerek Çalışma Bakanlığının bu fonu kullanırken yasalara aykırı davrandığını ve usulsüzlük yaptığını söyledi.

 
Çalışma Bakanlığı’nın toplum yararına çalışma programında çalışanları da 4/A kapsamına alarak onları da sigortalı kabul ettiğini ve sanki istihdama yeni kazandırılan işçilermiş gibi gösterildiğini belirten Akkaya; bu verilerin gerçekte doğru olmadığını; buradaki fonun da İşsizlik Sigortası Fonu’ndan kullanıldığını belirtti.

 
Akkaya İşsizlik Fonunda yapılan usulsüzlüğü şu şekilde izah etti:

 
“Mevcut kanuna göre bu tür uygulamalarda İşsizlik Sigortası Fonu’nun yüzde 34’ünü geçmeyecek şekilde bir düzenleme vardır. Buradan en son Ocak ile Eylül dönemi arasında 19,5 milyar İşsizlik Sigortası Fonu’na para birikmiştir, bunun 6,7 milyarı buraya harcanmıştır yani yüzde 34’ten de fazladır, dolayısıyla işsizlik fonunun kullanımında da usulsüzlük vardır.”

 

 

TAŞERONA KADRO’DA HEP AYNI NAKARAT: “AZ SONRA…”

 

 

Akkaya taşeron konusunda ise AKP hükümeti döneminde taşerona kadro olayının oy devşirme metodu olarak kullandığını; her seçim öncesinde “az sonra “ söylemleri ile taşerondan oy toplanmaya çalışıldığını söyleyerek; bugüne kadar bu yolla 3 Çalışma Bakanın, 2 Maliye Bakanın, 2 Ekonomi Bakanın, 2 Başbakanın bu konuyla ilgili söz verdiğini hatırlattı.

 

 

“BU ÜLKENİN YÜZDE 35’İ KAYITDIŞI ÇALIŞIYOR.”

 

 

Akkaya komisyonda kayıt dışılık ve yabancıların çalışma izinleriyle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

 
“Geçen sene Türkiye’de çalışan nüfusun yüzde 35,1’i kayıt dışı çalışıyorken; bir önceki Bakan bu rakamı yüzde 33,6 olarak açıkladı; bunu hatırlatmak isterim. Kayıt dışı çalışanları konusunda Çalışma Bakanlığı’nın büyük bir sorumluluğu bulunmaktadır.

 
Tüm bunlar bir kenara dursun; Uluslararası İşgücü Kanunu çıkartılmasına rağmen, Karadeniz’de fındık ve çay toplama döneminde Gürcü işçilere bu kanuna muhalif olarak Çalışma Bakanlığı ekstra bir çalışma izni vermiştir ki; bu da trajik komik bir halidir.”

 

 

“İŞ MAHKEMELERİ KANUNU İLE İŞÇİNİN ŞİKAYET HAKKI ELİNDEN ALINDI”

 
Yeni yasalaştırılan İş Mahkemeleri Kanunu ile işten ayrılan işçinin patronunu şikâyet etme hakkının ortadan kaldırıldığını belirten Akkaya; bu yasa ile iş yerlerindeki usulsüzlüklerin açığa çıkması konusunda büyük bir engel konulduğunu ifade ederek; “ Hâlbuki bir iş yerindeki yapılan usulsüzlükleri işten çıkan işçiler ancak belirtebiliyorlar, işte çalışanlar belirtemiyorlar çünkü işten çıkartılma korkusu vardır. Ama bunu görmezden gelerek ne yazık ki bu kanunun çıkmasına sebep olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıdır” dedi.