CHP’li Akkaya: İş kazalarının sorumusu AKP hükümetidir

CHP’li Akkaya: İş kazalarının sorumusu AKP hükümetidir
10 Kasım 2017 10:00

CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya; TBMM Genel Kurul’unda yaptığı konuşmada; iş kazalarının temel sorumlusunun AKP Hükümeti olduğunu vurgulayarak; AKP’nin iş cinayetlerinde kaderci anlayışı benimseyerek; çağdaş ülke uygulamalarını hiçe saydığını ifade etti.

 
“Biz TBMM’de ne konuşursak konuşalım imam bildiğini okumaktadır”

 
Akkaya Meclis kürsüsünden iş cinayetleri ile ilgili ne söylenirse söylensin sonucun değişmediğini ifade ederek şu sözleri söyledi: “İş kazalarının temel sebebi iktidarın vurdumduymazlığıdır. AKP iktidarı yaşananları “Allah’ın takdiri”, “fıtrat” olarak değerlendirmekte; bu konuyla ilgili çağdaş ülkelerin uygulamalarını ya görmemekte ya da görmezlikten gelmektedir. Kaderci anlayış geldiğimiz noktanın bir sebebidir. Biz burada ne konuşursak konuşalım imam bildiğini okumaktadır. Gene aynısı olacaktır; gene emekçiler pisipisine ölecektir.”

 

 

İşte iş cinayetlerinin gerçek sebepleri:

 
Akkaya konuşmasında iş cinayetlerinin sebeplerini madde madde şu şekilde sıraladı:

 
İş kazalarının temel sebepleri:

 
1-AKP Hükümetidir. Çünkü olaya tüccar zihniyeti ve kaderci anlayışla bakmaktadır.
2-6331 sayılı yasa 2012 yılında çıkmış; ancak en önemli maddelerinin uygulaması sürekli ertelenmiştir.(1 Temmuz 2020)
3-İşsizliktir. Çünkü işçiler işsizlikle terbiye edilmektedir. Emekçi hayata tutunabilme adına en kötü koşullarda dahi çalışmayı kabul etmektedir.
4-Çalışanların %97’sinin iş güvencesi yoktur; çünkü AKP iş güvence yasasını gelir gelmez işveren lehine değiştirmiştir.
5-Sendikalaşmanın önünde engeller vardır. Hâlbuki sendikalı işyerlerinde iş kazaları oranı Avrupa seviyesindedir.
6-Ülke demokrasiden uzaklaştıkça iş cinayetleri artmaktadır. OHAL süresince yaşananlar bunun en tipik örneğidir.( OHAL sürecinde iş cinayetlerinde yüzde 10’luk bir artış yaşandı.)

 

 

“Meclisten geçirilen “İş Mahkemeleri Kanunu” ile işçinin şikâyet etme hakkı AKP milletvekillerinin oylarıyla ortadan kalktı”

 
Akkaya; geçtiğimiz ay Meclisten geçirilen İş Mahkemeleri Kanunu ile işçinin şikâyet etme hakkı AKP milletvekillerinin oylarıyla ortadan kalktığını belirtti ve konuya ilişkin sözlerine şu şekilde devam etti:” AKP ilginç bir parti; işveren talepleri söz konusu olunca Allah korkusu artıyor. Ancak işçi lehine bir talep geldiğinde; fıtrat devreye giriyor.”

 
Aynı konu hakkında; Mayıs 2016 yılında; aynı içerikle CHP olarak verdikleri araştırma önergesinin AKP’li milletvekillerinin oyları ile reddedildiğini hatırlatan Akkaya; iş sağılığı ve iş güvenliğinin siyaset üstü bir konu olarak ele alınması gerektiğini vurguladı.

 
Akkaya işçi sorunlarına kar ve maliyet olarak bakıldığında bu sorunlara asla çözüm bulunamayacağını belirterek önergeye ilişkin son olarak ; “Gelin emekçilerimizin daha fazla iş cinayetlerine kurban gitmemesi için; parti gözetmeksizin; bugün bu önergeyi hep birlikte destekleyelim.” İfadelerine yer verdi.