CHP’li Akkaya: Cumhurbaşkanı siyaset üstü olmalı

CHP’li Akkaya: Cumhurbaşkanı siyaset üstü olmalı
20 Temmuz 2014 09:40

CHP Genel Başkan Yardımcısı Akkaya: “Cumhurbaşkanı siyaset üstü olmalı, dini siyasete, siyaseti dine karıştırmamalı, uzlaştırıcı olmalı.” dedi.

 

Akkaya, cumhurbaşkanlığı seçimi için Artvin’den başlayan Karadeniz Bölgesi’ndeki seçim çalışması kapsamında Ordu’nun Ünye ilçesine geldi.

 
CHP Ünye İlçe Teşkilatında ilçe yönetim kurulu üyeleriyle görüşme yapan Akkaya, cumhurbaşkanlığı seçimi için partinin genel başkan yardımcılarının, milletvekilleriyle bir araya gelerek cumhurbaşkanlığı seçiminde “toplumsal uzlaşının adayı” olarak ifade ettikleri Ekmeleddinİhsanoğlu’nu tanıtmak ve oy talebinde bulunmak için kampanya yürüttüklerini söyledi.

 
Akkaya, 10 Ağustos’ta yapılacak seçimle Türkiye’nin yol haritası için çok önemli mesafe katledileceğini belirterek, “10 Ağustos’ta yapılacak seçim ya bu ülkede demokratik parlamenter sistemin devamıyla ilgili bir yol haritamızın belirlenmesinde ya da tek adam zihniyetiyle bir diktatörlük anlayışıyla başkanlık sistemine geçişin bir belirleyici yönü olacak. Onun için hangi siyasi partiye yurttaşlarımız oy veriyorsa versin ama 10 Ağustos’ta ortaklaştırdığımız bu nedenlerle Ekmeleddinİhsanoğlu’na oy vermek durumundadırlar” diye konuştu.

 
Cumhuriyet tarihinde ilk kez halkoyuyla cumhurbaşkanı seçileceğine dikkati çeken Akkaya, şöyle devam etti:

 
“Cumhurbaşkanı siyaset üstü olmalı, dini siyasete, siyaseti dine karıştırmamalı, uzlaştırıcı olmalı. Çünkü parlamenter sistemde siyaset Meclis’te yapılır. Meclis’te elbette ki yasa çıkarken partiler birbirleriyle farklı söylemler içinde bulunabilirler ama cumhurbaşkanı işte o anda devreye girer, uzlaştırıcı yönüyle Türkiye’de barışçıl ortam ve halkın yararına, bir siyasi partinin yararına değil devletin yararına, bir siyasi partinin yararına değil alınan kararları destekler. Ekmeleddinİhsanoğlu elbette bir siyasi partiye oy vermiştir ama siyasi kimliği olmayan, uzlaştırıcı kimliğe sahip, insanları ötekileştirmeyen, arkasında şaibesi olmayan, hesap veremediği bir durumu olmayan, mal varlığını adam gibi açıklayan cumhurbaşkanı adayıdır. 9 parti ona destek vermektedir. Biz inanıyoruz ki katılımın yüksek olması halinde birinci turda 10 Ağustos’ta yapılacak seçimlerde Ekmeleddinİhsanoğlu, cumhurbaşkanı olarak sandıktan çıkacaktır.”

 
İsrail’in Gazze’ye saldırıları

 
İsrail’in Gazze’ye saldırılarını şiddetle kınadıklarını vurgulayan Akkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

 
“Yakın coğrafyamızda çok tatsız, bizi üzen, bu mübarek ayda yüreğimizi dağlayan olaylar gelişiyor. İsrail’in Gazze’ye yapmış olduğu saldırılar sonucu ölen insanların sayısı ağırlıklı olarak çocuk ve masumlar oluyor. Dünya coğrafyasına bu vahşete, bu katliama ‘dur’ diyecek birliktelik ne yazık ki söylemlerden öteye geçemiyor. Aynı şey bizim Türkiyemiz için de geçerli. Televizyonlarda bununla ilgili söylemler yapan Başbakan, çöplüğünde öten horoz misali iç politikaya dönük mesajlar vermekten öte bir şeyler yapmıyor. Dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplandı ama kimin çağrısıyla, Ürdün’ün çağrısıyla toplandı. Güney Amerika ülkelerinden bazıları İsrail’in konsolosluklarını kapı dışı ettiler, onlarla ticari ilişkilerini kestiklerini açıkladılar ama bizim ülkemizde ticaret gittikçe derinleşiyor, daha da yükseliyor. Sadece AKP döneminde askeri anlaşmaların dışında ticaretin 4,5 kat arttığını söyleyebiliriz İsrail’le.”

 
Akkaya, “Burada herkesin İsrail’in yaptığı vahşeti ciddi olarak kınamasıyla ilgili ve uluslararası boyutta da yaptırım yapmasıyla ilgili gerekli çalışmaları yapmasını beklememiz en büyük arzumuzdur. Stratejik derinlik diyerek dış politikada bizi yalnızlaştıran, komşularıyla sorunlarını gittikçe bizim aleyhimize çeviren, dünyada itibarı olmayan bir ülke haline sokan anlayışla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

 
Yakup Akkaya, Irak’ta konsoloslukta çalışan 49 çalışanın IŞİD terör örgütünün elinde esir tutulduğunu belirterek, “IŞİD terör örgütüne terör örgütü bile diyemeyen bir anlayışla karşı karşıyayız. Bir aydan fazla zaman oluyor, yurttaşlarımız bir terör örgütünün elinde esir ama Başbakan IŞİD’e terör örgütü demiyor, örgüt diyor” dedi.

 

 

Genel Başkan Yrd. Yakup Akkaya Ünye İlçe Başkanlığında yaptığı basın açıklamasının ardından 19 Eylül Gazeteciler Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Eğitim-İş Sendikası Ordu Şubesi, KESK Ordu Şubesi ziyaretlerinde bulundu; akşam Ordu İl Başkanlığı tarafından düzenlenen iftar yemeğine katıldı. Ordu’nun yerel Kanalı olan TV52’de canlı yayın konuğu da olan Sayın Akkaya burada gündeme ve Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Akkaya’ya bu Ordu ziyaretlerine Ordu Milletvekili İdris Yıldız, Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, Ordu İl Bşk. Osman Gürbüz eşlik etti.