CHP’li Akkaya: 3. Havalimanındaki iş cinayetleri araştırılsın

CHP’li Akkaya: 3. Havalimanındaki iş cinayetleri araştırılsın
19 Şubat 2018 14:18

CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya; İstanbul’da yapımı devam eden 3. havalimanı inşaatında yaşanan iş cinayetlerini, iş kazalarını ve inşaatta çalışan işçilerin çalışma koşullarının araştırılması için TBMM’ye araştırma önergesi sundu.

 

 

Akkaya; TBMM’ye verdiği araştırma önergesi teklifinde; 3. Havalimanı inşaatında mevzuata aykırı uygulamaların ve iş kazalarının nedenlerinin saptanarak çalışanların sağlıklı bir ortamda çalışabilmesi hakkının gerçek anlamda koruyucu yasal düzenlemelerle hayata geçirilebilmesi ve çözüm önerileri geliştirilmesini istedi.

 

 

Akkaya verdiği araştırma önergesinin gerekçeleri olarak; inşaatın başladığı 2014 yılından bu güne kadar iş kazaları nedeniyle ölen, malul hale gelen, geçici ve sürekli iş göremezlik geliri alan işçi sayısının bilinmediğini; ancak yerel ve görsel medyada yer alan haberlere göre bu rakamın azımsanmayacak kadar çok olduğunun altını çizdi.

 

 

3. Havalimanı inşaatında çalışma mevzuatına aykırı çalışma koşullarının bulunduğunu belirten Akkaya; İnşaatın yetiştirilmesi için inşaatta çalışan işçilerin çalışma saatlerinin günlük üst sınır olan 12 saatin ve haftalık 45 saatin üzerinde olduğunun işçiler tarafından belirtildiğini; üstelik bu çalışma karşılığı da fazla çalışma ücreti ve diğer izin haklarının verilmediğini ifade etti.

 

 

Akkaya; araştırılması gereken bir diğer konunun ise 3. Havalimanı inşaatında Uluslararası İşgücü Kanunu’na aykırı olarak yabancı kaçak işçilerin de çalıştırıldığı iddialarının araştırılmasını istedi.

 

 

Hava limanı inşaatı nedeniyle doğanın da ciddi tahribata uğradığını belirten Akkaya; bu doğa katliamına karşı vatandaşlar tarafından yetkililere yapılan ihbar ve şikâyetlere rağmen gerekli önlemlerin ve teftişlerin yapılmadığını belirterek; konunun araştırılmasını talep etti.