CHP’li Akın: Değişen sadece damadın ekseni olabilir!

CHP’li Akın: Değişen sadece damadın ekseni olabilir!
27 Ağustos 2020 13:15

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 37’nci Olağan Genel Kurultayı’nın ardından atanan oluşturulan yeni MYK’da ilk kez ‘Enerji ve Altyapı Projeleri’ üzerine çalışacak bir birim oluşturuldu. Enerji ve Altyapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine de Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın getirildi.

 

 

“Türkiye’nin ekseni değişecek” sözleriyle duyurulan Karadeniz’deki doğalgaz rezervine ilişkin ilk günden itibaren olumlu tutum aldıklarını söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, enerji bağımlılığının azaltılmasına dönük CHP’nin önerileri, yenilenebilir enerji kaynakları ve kamu özel işbirliği projelerine ilişkin Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın sorularını yanıtladı:

 

 

‘ENERJİ POLİTİKALARININ SİYASETSİZ OLMASI GEREKİYOR’

 

 

CHP’de son kurultayın ardından sizin üstlendiğiniz ‘Enerji ve Altyapı Projeleri’ adı altında genel başkan yardımcılığı kuruldu. Bu birimin kuruluş amacı neydi? Ne tür bir çalışma planladınız?

Sayın genel başkanımıza iki buçuk yıldır enerji politikaları konusunda başdanışmanlık yapıyordum. Bu süreçte çalıştığımız bilim insanları, sektör temsilcileri ve STK’lardan gelen bilgilileri yoğurup genel başkanımıza iletiyoruz. Bu çalışmalar Türkiye’nin her noktasında çok detaylı şekilde irdelendi. Her defasında şunu söyledik. Türkiye’nin enerji kaynakları millidir ve bu siyasileşmemeli. Akla, bilime dayalı politikalar ortaya konmalı. Bu yapılınca ortaya çıkan pasta bütün halk tarafından paylaşılmalı. Örneğin doğalgazda nasıl bir rezerv söz konusu. Bu rezervin bulunması bizi çok mutlu etti. İlk açıklamamda, ‘Amasız fakatsız bizi mutlu etmiştir’ dedim. Çünkü bir kaynağın bulunması asla bizi mutsuz etmez aksine mutlu eder. Toplamda 5 milyar metreküplük bir kapasitemiz var orada. Bırakın 300’ü, 100 milyar metreküp olsa bile büyük bir olay bizim için. Enerji politikalarının esasının siyasetsiz olması gerekiyor ve o şekilde çalışıyoruz. Kadromuzda bilim insanları, konularında uzman kişiler var.

 

 

‘EKSEN DEĞİŞİKLİĞİ DEDİĞİNİZ ZAMAN TÜRKİYE’YE AYIP EDERSİNİZ’

 

 

“Türkiye’nin ekseni değişecek” ve “müjde” ifadeleriyle duyurulan Karadeniz’deki 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervi sizce Türkiye’nin enerji ihtiyacını ne ölçüde karşılar?

Değişen sadece damadın ekseni olabilir. Çünkü burada eksen değişikliği dediğiniz zaman Türkiye’ye ayıp edersiniz. Türkiye Cumhuriyeti devleti çok büyük bir devlet. Eksen değiştirmek baştan politikaların değişmesiyle olur. Bunun elbette katkısı var, elbette ülkemize büyük bir etkisi olacak çıkarıldıktan sonra ama eksen değişikliğine varacak şekilde konuşulması gerçeklikten uzak. Aynı zamanda ‘Cari açık da kapanacak’ dedi. Bir bakanın ne konuştuğunu iyi bilmesi lazım. Devlet yönetimi açık ve net olarak ciddiyet ve bilim ister. Bilime dayalı konuşmak lazım. Bizim cari açığımızın 320 milyar metreküple kapatacağını söylemek milletin aklıyla alay etmektir. Katkısı olacaktır demek daha doğru.

 

Röportajın tamamını okumak için tıklayın