CHP’li Akar: Sata sata bitiremediniz

CHP’li Akar: Sata sata bitiremediniz
3 Mart 2018 21:00

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, mecliste yapmış olduğu konuşmada AKP iktidarının 16 yılda gerçekleştirmiş olduğu özelleştirmeleri sert sözlerle eleştirdi.

 

 

 

Akar yapılan özelleştirmelerden elde edilen gelirlere vurgu yaparak şunları söyledi; Özelleştirmeden 63 milyar dolar gelir elde edildi, ama, geçen yılda 170 milyar dolar da bütçe açığı verildi. Buğdayda, ette olduğu gibi yarın da şeker ithal etmek zorunda kalacağız.’ dedi.

 

 

AÇIK KAPANMIYOR

 

 

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, özelleştirme sonucunda 63 milyar dolar gelir elde edildiğini, ancak, üretime yönelik bir tek adım atılmadığı gibi, geçen 10 yıl içerisinde 170 milyar dolar da bütçe açığı verildiğini söyledi.

Akar, “Bu da yetmedi, hâlâ Cumhuriyet kazananları elden çıkartılıyor” dedi. Akar, şunları belirtti. “TELEKOM elden gitti, aynı şekilde TÜPRAŞ elden çıktı, TEKEL satıldı. Etibank’ın kaderi de aynı oldu, madenler ve gübre fabrikaları da elden çıktı, SEKA’ ya geliyorum: Ki, SEKA kapatıldıktan sonra, satıldıktan sonra birçok tesisi ne yapıldı? AVM ve konut alanı olarak ayrıldı. Şimdi, SEKA kapatıldıktan sonra, 1 milyar dolarlık kâğıt ithalatı yapıyoruz ve o dönemlerde yerli kâğıdımızı, gazete kâğıdımızı üretebiliyorduk. Bunlar sonucunda 63 milyar dolar gelir elde edildi. Şimdi de 14 şeker fabrikasını özelleştiriyorlar. Şeker fabrikalarını satmak, pancar üreticisini bitirmektir. Geleceğimiz olan çocukları nişasta bazlı şekere mahkûm etmektir. Buğdayda, ette olduğu gibi şeker ithal etmek anlamını taşır.” dedi.

 

 

16 YILIN RAKAMLARINI PAYLAŞTI

 

 

Yapılan özelleştirmelere rağmen AKP’nin halkın refah düzeyini arttırmadığının altını çizen CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar şunları söyledi; ‘Sonuçta, iktidarınız döneminde tam 63 milyar dolarlık özelleştirme ve satış yaptınız. Bunun Türk parası karşılığı 239 milyar 400 milyon TL’lik bir satış yaptınız, özelleştirme yaptınız.

Peki, on altı yılda bu kadar özelleştirmeye karşı devletin ve milletin durumuna şöyle bir bakalım: Bakın, devletin 2002 yılında 242 milyar TL borcu varken on altı yılda 2017’nin sonunda 876 milyar TL borca getirmişsiniz. Borç artı özelleştirme 63 milyar dolar- eklediğinizde vergilerden bahsetmiyorum- toplam 868 milyarlık bir girdi sağlamışsınız; borçlandırmışsınız, satmışsınız..

Peki, vatandaşın durumu ne olmuş? 2002’de kişi başına kamu borcu 3.677 TL’ymiş, 2017’de -nüfus artmış olmasına rağmen kişi başına kamu borcu 10.981 liraya yükselmiş. Çocuklarımızın, rızkıyla değil borcuyla doğduğunu böylece öğrenmiş olduk.

Peki, 2002’de işsizlik oranı yüzde 8,3’ken 2017’de işsizlik oranı yüzde 10,3’e çıkmış; AKP’nin büyüyen ekonomisi işsizliği büyütmüş. Ne yapmış? Borcu büyütmüş. Seksen yıllık dış ticaret açığı 247 milyar dolardan 960 milyar dolara gelmiş.

Peki, on altı yıllık AKP hükûmetleri döneminde vatandaşın ticareti nasıl gelişmiş? 2002 yılında karşılıksız çek tutarı 2,2 milyarken 2017 yılında 17,1 milyar TL olmuş. Sekiz yılda 929 bin kişi ceza almış bu işten.

Protestolu senet -hani İcra ve İflas Yasası’nı görüşüyoruz ya-: 2002 yılında 0,8 yani sadece 800 milyon TL borcu -protestolu senet- varken 2017 yılında 11,5 milyar TL borcu -protestolu senet- var. dedi.

Son olarak vatandaşın borçlarına değinen Akar, Vatandaşın bankalara borcu ne olmuş? 2002 yılında 6,6 milyar TL’den 2017 yılında 499,5 milyar TL’ye yükselmiş. Vatandaş kazandığını değil, geleceğini yemeye başlamış ve geleceği de karanlık görünüyor diyerek konuşmasına son verdi.